W tym roku ogarni臋ta jestem totalnie szale艅stwem pieczenia. Jestem pewna, 偶e ciasteczka sa du偶o bardziej bliskie memu sercu ni偶 ciasta. Chyba mam to po mojej Mamie, kt贸ra jest mistrzyni膮 przesmacznych i finezyjnych ciasteczek.
Na szkolne spotkanie bo偶onarodzeniowe przygotowa艂am kruche ciasteczka z witra偶ykiem. W kuchni by艂o istne szale艅stwo i okrzyki fascynacji. Okazuje si臋, 偶e to kolejne ciasteczka, kt贸re wpisuj臋 na 艣wi膮teczn膮 list臋 „must have”.
CO POTRZEBUJEMY:
- kostka zimnego mas艂a (250g)
- 450 g m膮ki pszennej
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 jajko
- paczka landrynek w r贸偶nych kolorach
DO DZIE艁A:
- M膮k臋, proszek i cukier wymieszaj i rozsyp na stolnicy. Posiekaj mas艂o z m膮k膮, a偶 powstan膮 drobne kawa艂ki wielko艣ci +/- ziarenka grochu. Nast臋pnie dodaj jajko i szybko zagnie膰 ciasto.
- Uformuj z ciasta kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na minimum godzink臋.
- Zimne ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o p贸艂 cm podsypuj膮c delikatnie m膮k膮 w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka, uk艂adaj na blaszce i w 艣rodku ka偶dego wykr贸j dziurk臋 kieliszkiem, ma艂膮 foremk膮 lub zakr臋tk膮 od butelki.
- Do ka偶dej dziurki w艂贸偶 landrynk臋. Piecz przez oko艂o 12-13 minut w 180 stopniach.
- Po wyci膮gni臋ciu blaszki - pozostaw ciastka na par臋 minut, aby „szkie艂ko” zasch艂o.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier i jajko. Wymieszaj 25 sekund / obroty 5. Ciasto wyci膮gnij z naczynia, uformuj kul臋. Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na minimum godzin臋.
- Zimne ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o p贸艂 cm podsypuj膮c delikatnie m膮k膮 w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka, uk艂adaj na blaszce i w 艣rodku ka偶dego wykr贸j dziurk臋 kieliszkiem, ma艂膮 foremk膮 lub zakr臋tk膮 od butelki.
- Do ka偶dej dziurki w艂贸偶 landrynk臋. Piecz przez oko艂o 12-13 minut w 180 stopniach.
- Po wyci膮gni臋ciu blaszki - pozostaw ciastka na par臋 minut, aby „szkie艂ko” zasch艂o.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Je艣li ciasto nie b臋dzie si臋 chcia艂o zagnie艣膰, mo偶na doda膰 do niego troszk臋 kwa艣nej 艣mietany.
- Ciasteczka najlepiej jest robi膰 z du偶ych foremek, aby by艂o miejsce dla witra偶a.
- Najlepsze landrynki to owocowe bonbon, poniewa偶 witra偶yk jest w贸wczas bardziej prze藕roczysty. Niestety w przed艣wi膮tecznym szale nie uda艂o mi si臋 ich dosta膰 i kupi艂am bardzo podobne w Biedronce - marka UPS.
- Je艣li cukierki zmia偶d偶ysz w mo藕dzierzu i wsypiesz do dziurki w ciasteczku - szkie艂ko b臋dzie bardziej jednolite (bez b膮belk贸w).
- Ciasteczka pi臋knie si臋 prezentuj膮 jako ozdoba choinki - przed upieczeniem zr贸bcie w nich dziurk臋 za pomoc膮 s艂omki, a po upieczeniu wystarczy przeci膮gn膮膰 tasiemk臋 i powiesi膰 na drzewku.
Totalne zaskoczenie.pomysl jest genialny 馃憣馃徎馃榾
OdpowiedzUsu艅dzi臋ki Siostro - nie m贸j pomys艂 bo podpatrzony na internetach, ale ciasteczka kruche na 艣wi臋ta musz膮 by膰 馃槝
Usu艅No czego to ludzie nie wymy艣l膮!!! G茅nial! Pi臋knie sie prezentuj膮! A na choince bedzie rewelka :)))
Usu艅A wlasnie my艣la艂am, co tu xrobic na choink臋:)Natalia G
OdpowiedzUsu艅馃巰馃巹馃巰mi艂o mi Natalia - Weso艂ych 艢wi膮t 馃巰馃巹馃巰
Usu艅Pi臋knie wygl膮daj膮 i maj膮 艣wietne kolorki :)
OdpowiedzUsu艅Prawdziwie magiczne ciasteczka bo偶onarodzeniowe 馃挒馃巹馃寛馃帄
Usu艅A landrynka nie przyklei si臋 do blachy czy papieru?
OdpowiedzUsu艅Elu - tu偶 po wyci膮gni臋ciu z piekarnika trzeba pozostawi膰 ciasteczka na chwil臋, aby landrynka zastyg艂a. Po kilku minutach ciasteczko jest gotowe i mo偶na je 艣ci膮gn膮膰 z papieru do pieczenia. Jest przyklejone do niego, ale wystarczy poci膮gn膮膰 za papier i wszystko gotowe.
Usu艅Ooo, nie wiedzia艂am, 偶e z 'niekruszonych' landrynek tez mo偶na. Ale taka ma艂a rada, je艣li chcemy 偶eby witra偶 by艂 czysty, bez b膮belk贸w w贸wczas nale偶y landrunk臋 potraktowa膰 grubym workiem (np. takie jak s膮 w IKEA do sniada艅, lyb Zosia Samosia do mro偶enia) i t艂uczkiem, nalepiej na piasek. Wiadomo im drobniej tym lepiej. I taki py艂 obficie wsypa膰 w ciasteczko. W贸wszas landrynka si臋 tylko stopi, a nie zacznie bulgota膰. Sprawdzone i przetestowane. ;)
OdpowiedzUsu艅A mo偶e by膰 cukier puder zamiast zwyk艂ego cukru?
OdpowiedzUsu艅oczywi艣cie :)
Usu艅Mo偶e by膰 cukier puder zamiast zwyk艂ego cukru?
OdpowiedzUsu艅