maja 23, 2017

馃懙馃徎 chlebu艣 Babci Reni



Ciep艂y chleb wyci膮gni臋ty dopiero z pieca, to jeden z moich ulubionych smako艂yk贸w. Piek艂am ju偶 chleby wed艂ug r贸偶nych przepis贸w, ale najbardziej smakuje mi chleb mojej Mamy. Chleb z kilku sk艂adnik贸w, z dodatkiem siemienia lnianego i czarnuszki.... najlepiej smakuje z mas艂em i sol膮. Przepysznie ☺️ polecam 馃憣馃徎


CO POTRZEBUJEMY:
  • 0,5 kg m膮ki
  • 50 g dro偶d偶y 
  • 1,5 szklanki ciep艂ej wody
  • 1 p艂aska 艂y偶ka cukru
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶ka oleju
  • 1 艂y偶eczka czarnuszki
  • 2 艂y偶eczki siemienia lnianego


DO DZIE艁A:
Dro偶d偶e rozpu艣膰 w 0,5 szklanki wody, dodaj膮c 1 艂y偶k臋 cukru i 1 艂y偶k臋 m膮ki. 
M膮k臋 wsyp do miski wraz z nasionami i wymieszaj. Do pozosta艂ej wody dodaj s贸l i mieszaj a偶 si臋 rozpu艣ci. Nast臋pnie dodaj  do m膮ki wyro艣ni臋te dro偶d偶e oraz wod臋 z sol膮. Wyr贸b ciasto - oko艂o 15 minut. Na zako艅czenie dodaj olej i wyr贸b jeszcze przez 1-2 minuty.
Keks贸wki wy艂贸偶 papierem. Prze艂贸偶 ciasto do foremki i pozostaw oko艂o 20-30 minut do wyro艣ni臋cia. 
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyro艣ni臋t臋 chlebki wstawiaj do gor膮cego pieca. Piecz przez 45-50 minut na najni偶szym poziomie.
Zaraz po wyci膮gni臋ciu namocz r臋k臋 wod膮 i przetrzyj chlebek mokr膮 r臋k膮. Uwa偶aj, aby si臋 nie poparzy膰. Smacznego!


THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia wlej 0,5 szklanki wody, dodaj dro偶d偶e, 1 艂y偶k臋 m膮ki i cukru. Ustaw 2 minuty/37 stopni / obroty 2.
2. Do pozosta艂ej wody dodaj s贸l i mieszaj a偶 si臋 rozpu艣ci. Do naczynia dodaj m膮k臋 z nasionami oraz posolon膮 wod臋. Ustaw 10 minut / Interwa艂.
3. Po tym czasie dodaj olej, ustaw 2 minuty / Interwa艂.
4. Keks贸wki wy艂贸偶 papierem. Prze艂贸偶 ciasto do foremki i pozostaw oko艂o 20-30 minut do wyro艣ni臋cia. 
5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyro艣ni臋t臋 chlebki wstawiaj do gor膮cego pieca. Piecz przez 45-50 minut na najni偶szym poziomie.
6. Zaraz po wyci膮gni臋ciu namocz r臋k臋 wod膮 i przetrzyj chlebek mokr膮 r臋k膮. Uwa偶aj, aby si臋 nie poparzy膰. Smacznego!


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Do wyrabianego ciasta mo偶na doda膰 r贸wnie偶 ziarna s艂onecznika lub dyni.
  • Z podanego przepisu wychodz膮 dwa niedu偶e bochenki pieczone w keks贸wkach lub jeden du偶y bochen.












3 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger