grudnia 30, 2016

馃尮sernik rosa




Serniki to moje ulubione ciasta. Wspomnieniem z dzieci艅stwa jest sernik na zimno z galaretkami. Przygotowywa艂 go m贸j Tato i smak tego ciasta jest nie do podrobienia. Uwielbia艂am ten czas oczekiwania, kiedy sernik zastygnie i b臋dzie gotowy. Dzisiaj proponuj臋 przepis na sernik  co prawda pieczony, ale niezwykle smaczny- sernik z ros膮. Przyznam nieskromnie, 偶e wyszed艂 mi idealnie. Cieszy艂 oko i podniebienie.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:
  • 90 g zimnego mas艂a
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka m膮ki pszennej
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia


sk艂adniki na mas臋 serow膮:
  • 670 g sera p贸艂t艂ustego
  • 1 i 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 3 偶贸艂tka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego (nieugotowanego - w proszku ) 
  • 80 g (1/3 szklanki) oleju


sk艂adniki na bez臋:
  • 3 bia艂ka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru 




DO DZIE艁A:
Zacznij od przygotowania tortownicy - wy艂贸偶 j膮 papierem lub nat艂u艣膰 np. olejem kokosowym lub mas艂em.
Mas艂o posiekaj wraz z cukrem i m膮k膮 wymieszan膮 z proszkiem. Dodaj jajko i szybciutko zagnie膰 ciasto. Dno tortownicy wyklej ciastem, je艣li wystarczy - to r贸wnie偶 boki tortownicy.
Do przygotowania masy serowej b臋dzie potrzebny malakser. Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do misy i zmiksuj. Tak przygotowan膮 mas臋 wylej na ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
Po 40 minutach ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie - dalej ubijaj膮c - dodawaj cukier puder. Tak przygotowan膮 bez臋 wy艂贸偶 na sernik (po 50 minutach pieczenia) i piecz jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez oko艂o 10-15 minut. Po tym czasie wyci膮gnij sernik, aby si臋 wystudzi艂.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • przepis poda艂am na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm
  • rosa zaczyna si臋 pojawia膰 po oko艂o 2 godzinach
  • pianka bezowa powinna by膰 lekko przyrumieniona, ale nie ciemnobr膮zowa










3 komentarze :

  1. Jestem wielka fanka sernikow wiec Twoj musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Znaj膮c Twoje z艂ote r臋ce w kuchni wyjdzie jeszcze pi臋kniejszy 馃槏

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. och dzi臋kuj臋 za taki komplement! Tw贸j jest boski :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger