lutego 02, 2016

Fuczki :)






Pisz膮c post o kimchi (T U) nasun膮艂 mi si臋 pomys艂 na potraw臋, w kt贸rej mog臋 wykorzysta膰 kapust臋 kiszon膮. Pomy艣la艂am, 偶e skoro korea艅skie kimchi jest wykorzystywane do przyrz膮dzenia smakowitych plack贸w - zrobi臋 to samo z polsk膮 kapust膮. Do plack贸w na bazie kimchi dodaje si臋 przede wszystkim m膮k臋 ry偶ow膮, kt贸ra daje specyficzn膮 gumowato艣膰 placka. Doda艂am j膮 r贸wnie偶 do swojej potrawy, ale zmiesza艂am z m膮k膮 pszenn膮. Efekt wyszed艂 zaskakuj膮co pyszny. Przez moment pomy艣la艂am nawet, 偶e wymy艣li艂am potraw臋, kt贸ra jeszcze nie zosta艂a „ugotowana: … :D o ja naiwna… wujek google od razu mnie otrze藕wi艂 wskazuj膮c, 偶e danie to funkcjonuje od dawna - to jedno z tradycyjnych da艅 艂emkowskich, czyli kuchnia czysto bieszczadzka.
Moje fuczki - bo taka jest prawdziwa nazwa tych plack贸w - poda艂am podobnie jak kimchi jeon (placek z kimchi) czyli z sosem sojowym zmieszanym z odrobin膮 lej膮cego miodu. S膮dz臋, 偶e mog膮 te偶 艣wietnie smakowa膰 z duszonymi le艣nymi grzybami lub po prostu z sosem jogurtowo-zio艂owym. 
Ciekawi mnie tylko sk膮d nazwa FUCZKI….macie jakie艣 pomys艂y?

CO POTRZEBUJEMY:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3 z膮bki czosnku
  • 10 艂y偶ek m膮ki ry偶owej
  • 6 艂y偶ek m膮ki pszennej
  • 10 艂y偶ek wody
  • 3 jajka
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 1 艂y偶ka kurkumy
  • s贸l, pieprz, majeranek




DO DZIE艁A:
Kapust臋 odci艣nij i posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋 i przesma偶 na 艂y偶ce oleju. Dodaj do kapusty i wymieszaj. 
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj obie m膮ki i wod臋. Po艂膮cz sk艂adniki tak, aby da艂y konsystencj臋 ciasta nale艣nikowego. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Nast臋pnie do miski z ciastem prze艂贸偶 kapust臋 i wymieszaj. Sma偶 na rozgrzanym t艂uszczu na z艂oty kolor. 



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • przy przygotowywaniu ciasta mo偶esz doda膰 odrobin臋 wi臋cej wody lub m膮ki, aby uzyska膰 odpowiedni膮 konsystencj臋 - „ciasta nale艣nikowego”
  • fuczki mog膮 by膰 daniem samym w sobie, lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniak贸w czy kaszy






10 komentarzy :

  1. Ciekawy pomys艂, nigdy jeszcze nie robi艂am plack贸w z kapusta. Mo偶e si臋 kiedy艣 skusz臋...twoje napewno do Regi zach臋caj膮

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 Angelika - to fajna odmiana w艣r贸d przer贸偶nych placuszk贸w 馃槉

      Usu艅
  2. Dominika podziwiam Ci臋, za t膮 Twoj膮 kreatywno艣膰 w kuchni. Twoja rodzinka jest pewnie przeszcz臋艣liwa. Ja maj膮c niejadka w domu ci膮gle musz臋 gotowa膰 to samo, bo m艂oda boi si臋 zmian. Czuj臋 si臋 normalnie jak kuchara ze szko艂y, kt贸rej nie wolno doda膰 soli...

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Monika - znasz t膮 piosenk臋 ... "A po nocy przychodzi dzie艅...a po burzy spok贸j..." zobaczysz - przyjdzie taki dzie艅, 偶e Tw贸j niejadek zacznie eksperymentowa膰 i podzi臋kuje Ci za Twoj膮 cierpliwo艣膰 i matczyne serce ❤ 艣ciskam ciep艂o 馃槝

      Usu艅
  3. ja robi臋 kotleciki z kiszonej kapusty z pieczarkami a Ty widze placuszki! na pewno wypr贸buj臋! kurde szkoda, 偶e wczoraj nie zobaczy艂am wpisu, bo zjedli艣my z m臋偶em kiszon膮 kapuch臋,a by艂yby fajne placuszki!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. oj by艂yby ;) ale co si臋 odwlecze to nie uciecze - wszystko przed Wami :D

      Usu艅
  4. Pomys艂 fajny :) tez wypr贸buj臋. A co do nazwy - sk膮d Fuczki to mam swoje przemy艣lenia na ten temat 馃槀馃槀馃槀 kapusta wzdyma wiec sie po niech .... fuczy st膮d Fuczki 馃槀馃槀馃槀

    OdpowiedzUsu艅
  5. Pyszne, ju偶 pr贸bowali艣my , bo kapust臋 kiszon膮 uwielbiam, moja rodzinka nie tak mocno ja wi臋c zajadali bez zachwytu, a ja potr贸jna porcj臋 i na pewno jeszcze usma偶臋 nie raz . pozdrawiam. madziorka

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 馃構馃構馃構 ciesz臋 si臋 bardzo 馃槉

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger