grudnia 12, 2015

świąteczna kaczka





Kaczka - to dziś kontrowersyjny drób. Mimo wszystko proponuję, aby przygotować ją na świąteczny obiad i zjeść … kaczkę :). Od zawsze kojarzyła mi się z wyjątkowymi okazjami. Jej przygotowanie nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać. I nie znam też nikogo, kto by nie lubił smaku tego delikatnego mięsa. Najlepiej zakupić kaczuszkę, która dreptała sobie po podwórku i skubała to tu to tam. Ale z tym bywa różnie…dlatego ratunkiem w takiej sytuacji będzie Lidl, który wprowadził do oferty gęsinę oraz mięso kaczki. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut - reszta zrobi się sama. W przepisie podałam składniki na całą kaczkę, ale możecie upiec tak ja - same nóżki i pierś.

CO POTRZEBUJEMY:
  • kaczka (ok. 1,5 - 2 kg)
  • 1 gruszka
  • 4 jabłka
  • 1 mały bakłażan
  • kilka śliwek
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz i majeranek


DO DZIEŁA:
Kaczkę umyj, osusz i dokładnie natrzyj solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Odstaw do lodówki, aby się macerowała - najlepiej godzinę. Teraz zajmij się dodatkami. Jabłka i gruszkę obierz. Pokrój na kawałki. Bakłażana umyj i pokrój w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego połóż plastry bakłażana, na to pokrojone jabłka i gruszkę. Podlej sokiem z pomarańczy. 
Kiedy wyjmiesz kaczuchę z lodówki ułóż ją na przygotowanych dodatkach. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika - piecz w temperaturze 180 stopni, około 1,5 godziny. Bakłażan i owoce oraz wytopiony z kaczki tłuszcz utworzą smaczny dodatek do mięsa.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • kaczkę pieczemy w zależności od wagi, 1 kg odpowiada 1 godzinie pieczenia
  • dobrze jest zaglądać co jakiś czas do kaczuchy i podlewać ją sosem, w którym się piecze, aby była soczysta
  • jeśli lubicie sos jednolity - można po upieczeniu zblendować dodatki









11 komentarzy :

  1. Kaczucha zawsze dobra na specjalne okazje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką kaczuszkę chętnie bym przygarnęła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... odwdzięczy się smakiem 😊 😉😃

      Usuń
  3. U nas kaczka była w domu zawsze na Boże Narodzenie i to zawsze dzika! Teraz pierwszy dzień świąt u teściowej z bitkami wołowymi :( i tęsknię za kaczuchą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - teściowej się wybacza 😂😂😂
      a dziką kaczkę jadłam tylko raz w życiu ale przyznaję, że jest niesamowicie pyszna 😘

      Usuń
  4. Uwielbiam bakłażany pod każdym przetworzeniem. Kaczuszka ekstra i zachęca do wypróbowania przepisu. Dzięki!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam takie wrażenie, że bakłażan lubi tłuszczyk - dlatego zdecydowałam się dodać go do kaczuchy. Dodatkowe połączenie z jabłkiem daje bardzo fajny smak :)

      Usuń
  5. Kaczuszka wygląda bardzo smakowicie :D Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo tak ;-) u mnie czesto kaczuszka z jabłkiem i majerankiem ;-0

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger