listopada 14, 2015

pierogi z dyni膮



W tym roku cz臋艣ciej ni偶 zwykle robi艂am krem z dyni - jako smarowid艂o do chleba. W pewnym momencie - przejad艂o si臋 Robakom i tak gdzie艣 od tygodnia 贸w krem le偶a艂 w lod贸wce i czeka艂. Patrzy艂am na niego i my艣la艂am, 偶e trzeba by co艣 z niego zrobi膰, a on czeka艂 na sw贸j czas. W ko艅cu opr贸cz kremu, w lod贸wce zawita艂a kura z roso艂u. I jako艣 tak mi do siebie przypasowali. A wiedz膮c, 偶e mi艂o艣ci膮 Pana Robaka (po mnie i naszym Robaczku) s膮 pierogi ruskie - postawi艂am w艂a艣nie na to danie. Zrobi艂am dwa rodzaje pierog贸w - oczywi艣cie ruskie i z nadzieniem mi臋sno-dyniowym. Polecam wszystkim pierogowym smakoszom :)



CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:
  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciep艂ej wody
  • 1 艂y偶ka oleju
  • szczypta soli


sk艂adniki na farsz dyniowy:
  • krem z dyni (przepis podawa艂am tutaj klik)
  • mi臋so z kurki z roso艂u
  • dwie podsma偶one cebulki
  • s贸l, pieprz, chilli








DO DZIE艁A:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp m膮k臋 do miski, na 艣rodku zr贸b do艂ek do kt贸rego wbij jajko, posyp sol膮 i wlej 艂y偶k臋 oleju. Mieszaj膮c 艂y偶k膮 dobieraj m膮ki do jajka i dolewaj stopniowo ciep艂ej wody, a偶 do zu偶ycia wi臋kszej cz臋艣ci m膮ki. Nast臋pnie zagnie膰 ciasto i zostaw na 10 minut w misce.
  2. Krem z dyni, podsma偶on膮 cebulk臋 oraz pokrojone drobno mi臋so i przemieszaj wraz z przyprawami.
  3. Odrywaj po kawa艂ku ciasta, cienko wa艂kuj i wykrawaj szklank膮 k贸艂eczka. Nak艂adaj na 艣rodek farsz (formuj膮c) kuleczk臋, po czym przykryj farsz drugim kawa艂kiem ciasta i zlep woko艂o. 
  4. Pierogi wrzucaj na gotuj膮c膮 si臋 wod臋, za ka偶dym razem ostro偶nie przemieszaj, gdy wrzucisz je do garnka. Wyci膮gaj po kilku minutach od wyp艂yni臋cia.
  5. Podawaj z jogurtem i podsma偶on膮 cebul膮.



THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp m膮k臋 do naczynia, nast臋pnie s贸l, wbij jajko i wlej 艂y偶k臋 oleju. Ustaw INTERWA艁 - 2 minuty i przez otw贸r w pokrywie wlej wod臋. Prze艂贸偶 do miski i zostaw na 10 minut.
  2. Krem z dyni, podsma偶on膮 cebulk臋 oraz pokrojone drobno mi臋so i przemieszaj wraz z przyprawami.
  3. Odrywaj po kawa艂ku ciasta, cienko wa艂kuj i wykrawaj szklank膮 k贸艂eczka. Nak艂adaj na 艣rodek farsz (formuj膮c) kuleczk臋, po czym przykryj farsz drugim kawa艂kiem ciasta i zlep woko艂o.
  4. Pierogi wrzucaj na gotuj膮c膮 si臋 wod臋, za ka偶dym razem ostro偶nie przemieszaj, gdy wrzucisz je do garnka. Wyci膮gaj po kilku minutach od wyp艂yni臋cia.
  5. Podawaj z jogurtem i podsma偶on膮 cebul膮.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Gdy nie macie w domu hummusu (kt贸ry dodaj臋 do kremu z dyni) - mo偶ecie zrobi膰 krem z dyni pomijaj膮c ten sk艂adnik - te偶 b臋dzie smaczny. A je艣li macie ciecierzyc臋 w puszce - po prostu j膮 zmiksujcie - i macie gotowy hummus.
  • Mieszaj膮c pierogi w garnku - opieraj 艂y偶k臋 na dnie garnka i powoli j膮 przesuwaj. Dzi臋ki temu nie naruszysz 偶adnego piero偶ka
  • Kszta艂t pierog贸w mo偶na robi膰 dowolny - chcia艂am, aby te dyniowe odr贸偶nia艂y si臋 na talerzu od ruskich
  • Je艣li nie masz mi臋sa z roso艂u - mo偶esz 艣mia艂o ugotowa膰 pier艣 z kurczaka. 
  • Dla os贸b, kt贸re wol膮 bardziej zmielony farsz - polecam wrzuci膰 wszystkie sk艂adniki do malaksera i zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋.












9 komentarzy :

  1. Jestem pod wra偶eniem twoich pomys艂贸w馃槏 super piero偶ki

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ja dyniowe zazwyczaj robi臋 bezmi臋sne, tylko z serem i sza艂wi膮, ale te z lekkim mi臋sem kurczaka wygl膮daj膮 smakowicie :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. O! Super po艂膮czenie - musz臋 tez spr贸bowa膰 馃憣馃徎馃構

      Usu艅
  3. natchniona Twym przepisem zrobi艂am swoj膮 wersj臋... z dyni膮 i kasz膮 gryczan膮-palce liza膰 ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Wpraszam si臋 przy najbli偶szej okazji ☺️

      Usu艅
  4. u mnie by艂y po prostu ruskie :))) ale uwielbiane przez wszystkich moich 呕ar艂aczy :)
    dzi艣 plan na bigos 艣wi膮teczny
    Tosi wychowawczyni mowi ze robi bigos z "Pana Tadusza"
    oto i on
    Pan Tadeusz – ksiega 4- dyplomatyka i 艂owy"

    "W kocio艂kach bigos grzano; w s艂owach wyda膰 trudno
    Bigosu smak przedziwny, kolor i wo艅 cudn膮;
    S艂贸w tylko brz臋k us艂yszy i rym贸w porz膮dek,
    Ale tre艣ci ich miejski nie pojmie 偶o艂膮dek.
    Aby ceni膰 litewskie pie艣ni i potrawy,
    Trzeba mie膰 zdrowie, na wsi 偶y膰, wraca膰 z ob艂awy.
    Przecie偶 i bez tych przypraw potraw膮 nie lada
    Jest bigos, bo si臋 z jarzyn dobrych sztucznie sk艂ada.
    Bierze si臋 do艅 siekana, kwaszona kapusta,
    Kt贸ra, wedle przys艂owia, sama idzie w usta;
    Zamkni臋ta w kotle, 艂onem wilgotnem okrywa
    Wyszukanego cz膮stki najlepsze mi臋siwa;
    I pra偶y si臋, a偶 ogie艅 wszystkie z niej wyci艣nie
    Soki 偶ywne, a偶 z brzeg贸w naczynia war pry艣nie
    I powietrze doko艂a zionie aromatem.
    Bigos ju偶 got贸w. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
    Zbrojni 艂y偶kami, bieg膮 i bod膮 naczynie,
    Mied藕 grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
    Znikn膮艂, ulecia艂; tylko w czelu艣ciach sagan贸w
    Wre para jak w kraterze zagas艂ych wulkan贸w."

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger