lutego 21, 2018

馃嵅 KOREA艃SKA ZUPA KIMCHI



Kimchi to korea艅ska kapusta kiszona. Jej smak jest wyrazisty kwa艣no-pikantny. Przygotowywa艂am ju偶 placki z kimchi (przepis na placki kimchijeon). Polecam r贸wnie偶 kimchi jako dodatek do obiadu. Ostatnio ugotowa艂am korea艅sk膮 zup臋 na bazie tej kapusty - czyli kimchi jjigae (czyt. kimczi d偶ige). W Korei dania na bazie kiszonej kapusty kimchi s膮 niezwykle popularne. Wie艣膰 niesie, 偶e dzi臋ki temu Korea艅czycy zachowuj膮 d艂ugowieczno艣膰.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 2 szklanki kimchi (przepis na kimchi)
  • 2-3 czerwone cebule
  • 3 z膮bki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1-2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 1 艂y偶ka oleju sezamowego
  • 1 艂y偶ka pasty chilli - gochujang
  • 0,5 szklanki soku z kimchi
  • 0,5l bulionu
  • cebula dymka do dekoracji


DO DZIE艁A:

  1. Cebul臋 pokr贸j w grube pi贸rka. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Imbir zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej w woku. Przesma偶 lekko cebul臋 i dodaj czosnek, imbir oraz sos sojowy. 
  2. Nast臋pnie zalej wszystko bulionem. Dolej sok z kimchi, past臋 chilli oraz kimchi. Zagotuj. 
  3. Podawaj posypane cebul膮 dymk膮.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Obrany czosnek oraz cebul臋 i imbir w艂贸偶 do naczynia i posiekaj - 4 sekundy / obroty 4.
  2. Zgarnij ze 艣cianek posiekane warzywa. Wlej olej i sos sojowy i ustaw 3 minuty / temp.100 stopni / obroty wsteczne 2.
  3. Do naczynia wlej bulion oraz sok z kimchi, past臋 chilli oraz kimchi. Ustaw 10 minut / temperatura 100 stopni / obroty wsteczne1,5.
  4. Podawaj posypane cebul膮 dymk膮.









Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger