pa藕dziernika 04, 2017

馃崢 KIMCHI JEON czyli placek z kimchi


O Kimchi czyli korea艅skiej kapu艣cie kiszonej pisa艂am ju偶 kilka razy na blogu. O jej w艂a艣ciwo艣ciach i zastosowaniu mo偶ecie poczyta膰 tutaj: 


馃敶    przepis na kimchi

Dzi艣 przekazuj臋 Wam przepis na danie typowo korea艅skie na bazie kimchi. Sma偶ony na g艂臋bokim oleju placek  z kimchi to korea艅ski klasyk. Mo偶na go przyrz膮dza膰 jako danie wegetaria艅skie, ale spotyka si臋 r贸wnie偶  wersj臋 z boczkiem lub gotowanym mi臋sem. Do kimchi potrzebna jest r贸wnie偶 m膮ka ry偶owa. Aczkolwiek, je艣li nie macie takiej m膮ki w swojej kuchni, u偶yjcie w jej miejsce dodatkowej porcji m膮ki pszennej. Otrzymacie bardziej puszyst膮 wersj臋 kimchi jeon.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 150 g w臋dzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2//3 szklanki m膮ki pszennej
  • 1/2 szklanki m膮ki ry偶owej
  • oko艂o 700 g kimchi
  • 3-4 艂y偶ki soku z kimchi
  • olej do sma偶enia


DO DZIE艁A:

  1. Cebulk臋 pokr贸j w kostk臋. Boczek przesma偶 na patelni. Pod koniec sma偶enia dodaj cebul臋, aby si臋 zeszkli艂a.
  2. W misce wymieszaj kimchi z boczkiem i cebulk膮. Dodaj sok z kimchi oraz wod臋 i obie m膮ki. Po艂膮cz wszystkie sk艂adniki. Odstaw na 10 minut.
  3. Sma偶 na rozgrzanym oleju placki wielko艣ci d艂oni. Mo偶na te偶 sma偶y膰 okr膮g艂e jak nale艣niki - wybierz t膮 opcj臋, kt贸ra Ci bardziej odpowiada. 
  4. Placki podawaj z sosem sojowym









Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger