października 04, 2017

🍘 KIMCHI JEON czyli placek z kimchi


O Kimchi czyli koreańskiej kapuście kiszonej pisałam już kilka razy na blogu. O jej właściwościach i zastosowaniu możecie poczytać tutaj: 



Dziś przekazuję Wam przepis na danie typowo koreańskie na bazie kimchi. Smażony na głębokim oleju placek  z kimchi to koreański klasyk. Można go przyrządzać jako danie wegetariańskie, ale spotyka się również  wersję z boczkiem lub gotowanym mięsem. Do kimchi potrzebna jest również mąka ryżowa. Aczkolwiek, jeśli nie macie takiej mąki w swojej kuchni, użyjcie w jej miejsce dodatkowej porcji mąki pszennej. Otrzymacie bardziej puszystą wersję kimchi jeon.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2//3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • około 1,5 - 2 szklanka kimchi
  • 3-4 łyżki soku z kimchi
  • olej do smażenia


DO DZIEŁA:

  1. Cebulkę pokrój w kostkę. Boczek przesmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj cebulę, aby się zeszkliła.
  2. W misce wymieszaj kimchi z boczkiem i cebulką. Do drugiej miski wsyp obie mąki. Dodaj sok z kimchi oraz wodę i połącz.  Powinno wyjść gęste ciasto. Następnie dodaj kimchi . Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 10 minut.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni. Można też smażyć okrągłe jak naleśniki - wybierz tą opcję, która Ci bardziej odpowiada. 
  4. Placki podawaj z sosem sojowym









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger