lipca 06, 2019

馃崊 gazpacho - hiszpa艅ski ch艂odnik


Gazpacho (czytaj gaspaczo) to hiszpa艅ska zupa, kt贸r膮 przygotowuje si臋 bez gotowania. Jest podawana na zimno, tak jak nasze rodzime ch艂odniki. Pierwszy raz jad艂am gazpacho jako ma艂a dziewczynka, kiedy moja mama wr贸ci艂a z Hiszpanii. Przywioz艂a ze sob膮 wiele przepis贸w. Najbardziej zapami臋ta艂am ten na tortill臋 z ziemniak贸w (tutaj przepis) oraz zup臋 gazpacho. 
Jako, 偶e lato w tym roku mamy upalne, postanowi艂am od艣wie偶y膰 przepis na hiszpa艅ski ch艂odnik. Przygotowanie tej zupy - powiem szczerze - jest banalnie proste, a samo gazpacho nadaje si臋 idealnie jako posi艂ek na upalny dzie艅. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 ml wody
  • mi膮偶sz z 3 kromek bia艂ego pszennego pieczywa
  • 800 g pomidor贸w
  • 300 g og贸rk贸w zielonych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 niedu偶a cebula
  • 3 spore z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 4-5 艂y偶ek oleju lub oliwy
  • 2 艂y偶ki octu jab艂kowego
  • po艂owa og贸rka (do podania)
  • opcjonalnie feta, grzanki - do podania

DO DZIE艁A:

  1. Warzywa umyj. Pomidory przekr贸j na p贸艂. Osobi艣cie nie obieram pomidor贸w ze sk贸rki, poniewa偶 blender 艣wietnie sobie z ni膮 radzi. Je艣li jednak wolisz obra膰 pomidory ze sk贸rki, to sparz je i obierz.
  2. Og贸rki obierz i pokr贸j na kilkucentymetrowe kawa艂ki. Papryk臋 oczy艣膰 z gniazda niesiennego i pokr贸j na kawa艂ki.
  3. Cebul臋 i czosnek obierz. Cebul臋 pokr贸j na 膰wiartki. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
  4. Do blendera kielichowego w艂贸偶 pieczywo, s贸l, olej i czosnek. Rozdrobnij.  
  5. Dodaj cebul臋, pomidory, og贸rki, papryk臋 i ocet. Zblenduj na g艂adko.
  6. Dolej wod臋 i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Posmakuj. Ewentualnie dopraw sol膮, pieprzem lub cukrem.
  7. Wstaw do lod贸wki na minimum 2 godziny, aby zupa si臋 sch艂odzi艂a.
  8. Przed podaniem pokr贸j og贸rka w drobniutk膮 kosteczk臋. Rozlej gazpacho do miseczek, u艂贸偶 sals臋 og贸rkow膮 na wierzchu. Posyp sol膮 morsk膮 i 艣wie偶o zmielonym pieprzem. Mo偶esz te偶 doda膰 kilka kostek fety lub grzanki. Udekoruj listkiem np. bazylii. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Warzywa umyj. Pomidory przekr贸j na p贸艂. Osobi艣cie nie obieram pomidor贸w ze sk贸rki, poniewa偶 blender 艣wietnie sobie z ni膮 radzi. Je艣li jednak wolisz obra膰 pomidory ze sk贸rki, to sparz je i obierz.
  2. Og贸rki obierz i pokr贸j na kilkucentymetrowe kawa艂ki. Papryk臋 oczy艣膰 z gniazda niesiennego i pokr贸j na kawa艂ki.
  3. Cebul臋 i czosnek obierz. Cebul臋 pokr贸j na 膰wiartki.
  4. Do naczynia w艂贸偶 pieczywo, s贸l, olej i czosnek. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 5.
  5. Dodaj cebul臋, pomidory, og贸rki, papryk臋 i ocet. Zblenduj na g艂adko 20 sekund / obroty 5 - zwi臋kszaj膮c do 10. W razie potrzeby powt贸rz. 
  6. Dolej wod臋 i jeszcze raz wszystko zmiksuj 10 sekund / obroty 8. Posmakuj. Ewentualnie dopraw sol膮, pieprzem lub cukrem.
  7. Wstaw do lod贸wki na minimum 2 godziny, aby zupa si臋 sch艂odzi艂a.
  8. Przed podaniem pokr贸j og贸rka w drobniutk膮 kosteczk臋. Rozlej gazpacho do miseczek, u艂贸偶 sals臋 og贸rkow膮 na wierzchu. Posyp sol膮 morsk膮 i 艣wie偶o zmielonym pieprzem. Mo偶esz te偶 doda膰 kilka kostek fety lub grzanki. Udekoruj listkiem np. bazylii. 




Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger