marca 15, 2017

馃尪 przepis na kimchi






Kimchi to typowe danie dla kuchni korea艅skiej. Korea艅czycy kisz膮 kapust臋 peki艅sk膮 w bardzo du偶ych ilo艣ciach, tak aby wystarczy艂o jej na ca艂膮 zim臋. Zwyczaj ten nosi nazw臋 gimjan. Korea艅czycy znani s膮 z d艂ugowieczno艣ci. S膮dzi si臋, 偶e to w艂a艣nie zas艂uga kimchi, poniewa偶 regularne jego spo偶ywanie wzmacnia system odporno艣ciowy, wp艂ywa na utrzymanie odpowiedniej wagi, a tak偶e zapobiega starzeniu si臋 sk贸ry. 
Moje pierwsze podej艣cie do kimchi zako艅czy艂o si臋 pora偶k膮. Wysz艂o niesmaczne i dalece odbiegaj膮ce od oryginalnego smaku. Przeszuka艂am wiele przepis贸w i stron szukaj膮c wskaz贸wek. W ko艅cu natkn臋艂am si臋 na przepis z past膮 gochujang. I to by艂 strza艂 w dziesi膮tk臋. Kimchi wysz艂o przepyszne, 偶eby nie powiedzie膰 idealne ;)
Przepis na kt贸rym bazowa艂am znajdziecie tutaj: 殴 R 脫 D 艁 O
M贸j wcze艣niejszy wpis o kimchi najdziecie : T U T A J 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1,5 g艂贸wki kapusty peki艅skiej
  • 60 g soli
  • 3 艂y偶ki pasty korea艅skiej pasty chilli Gochujang
  • 1 ma艂e jab艂ko
  • 1/2 gruszki
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka startego 艣wie偶ego imbiru lub 1 czubata 艂y偶eczka sproszkowanego
  • 2 艂y偶ki sosu rybnego
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego


DO DZIE艁A:
Kapust臋 peki艅sk膮 przetnij wzd艂u偶 na p贸艂, a nast臋pnie zn贸w na p贸艂 - tak aby by艂a podzielona na 4 cz臋艣ci. Ka偶d膮 z nich pokr贸j na grube kawa艂ki. Prze艂贸偶 do miski. W litrze ciep艂ej wody rozpu艣膰 s贸l i zalej kapust臋. W razie potrzeby dolej wi臋cej wody i dok艂adnie przemieszaj kapust臋. Przykryj talerzem i doci艣nij czym艣 ci臋偶kim np. nape艂nionym wod膮 s艂oikiem. Odstaw na 4-5 godzin.
Po tym czasie przep艂ucz kapust臋 w czystej, zimnej wodzie. Posmakuj czy kapusta nie jest za s艂ona. Je艣li jest - p艂ucz do momentu, a偶 uznasz, 偶e poziom s艂onego smaku jest odpowiedni.
Imbir, jab艂ko i gruszk臋 obierz ze sk贸ry i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Cebul臋 pokr贸j w pi贸rka, rzodkiewk臋 w 膰wiartki. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Do pustej miski w艂贸偶: imbir, owoce, czosnek, cebul臋 i rzodkiewk臋. Dodaj past臋 chilli Gochujang, sos sojowy, sos rybny i wymieszaj. Tak膮 mieszank臋 dodaj do odci艣ni臋tej kapusty i dobrze wymieszaj wszystkie sk艂adniki. Prze艂贸偶 do s艂oik贸w do wysoko艣ci 3/4 i zakr臋膰. Pozostaw w ciep艂ym miejscu na 3 dni. Nast臋pnie przechowuj tylko w lod贸wce. Kto jest niecierpliwy mo偶e kosztowa膰 kimchi po 3 dniach. Ale powinna posta膰 jeszcze dodatkowo tydzie艅 w lod贸wce, aby delektowa膰 si臋 jej „dojrza艂ym” smakiem.

Thermomix do dzie艂a:
1. Kapust臋 peki艅sk膮 pokr贸j na kilka kawa艂k贸w i w艂贸偶 do naczynia. Ustaw 3 sekuny / obroty 4. Prze艂贸偶 do do miski.
2. Wlej do naczynia 1,5 l wody i wsyp s贸l. Ustaw 2 minuty / 50 stopni / obroty 2. Potem zalej wod膮 kapust臋. W razie potrzeby dolej wi臋cej wody i dok艂adnie przemieszaj kapust臋. Przykryj talerzem i doci艣nij czym艣 ci臋偶kim np. nape艂nionym wod膮 s艂oikiem. Odstaw na 4-5 godzin.
3. Po tym czasie przep艂ucz kapust臋 w czystej, zimnej wodzie. Posmakuj czy kapusta nie jest za s艂ona. Je艣li jest - p艂ucz do momentu, a偶 uznasz, 偶e poziom s艂onego smaku jest odpowiedni.
4. Cebul臋 pokr贸j w pi贸rka, rzodkiewk臋 w 膰wiartki.
5. Na wiruj膮ce no偶e wrzu膰 imbir pokrojony w plastry - 4 sekundy obroty 5-6. Nast臋pnie w艂贸偶 obrane i pokrojone w cz膮stki jab艂ko, gruszk臋 oraz czosnek. Ustaw 6 sekund / obroty 5-6. W razie potrzeby zgarnij kopystk膮 i ponownie rozdrobnij. Prze艂贸偶 do miseczki i dodaj cebul臋, rzodkiewk臋, past臋 chilli Gochujangsos sojowy, sos rybny i wymieszaj. Tak膮 mieszank臋 dodaj do odci艣ni臋tej kapusty i dobrze wymieszaj wszystkie sk艂adniki. 
6. Prze艂贸偶 do s艂oik贸w do wysoko艣ci 3/4 i zakr臋膰. Pozostaw w ciep艂ym miejscu na 3 dni. Nast臋pnie przechowuj tylko w lod贸wce. Kto jest niecierpliwy mo偶e kosztowa膰 kimchi po 3 dniach. Ale powinna posta膰 jeszcze dodatkowo tydzie艅 w lod贸wce, aby delektowa膰 si臋 jej „dojrza艂ym” smakiem.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Przy przyrz膮dzaniu kapusty nie u偶ywajcie plastikowych misek, poniewa偶 wchodz膮 w reakcj臋 ze sk艂adnikami. Najlepiej u偶y膰 metalowej lub szklanej.
  • W trakcie mieszania kapusty koniecznie za艂贸偶cie jednorazowe r臋kawiczki. Kapsaicyna zawarta w papryczce chilli utrzymuje si臋 na sk贸rze pomimo mycia r膮k. 
  • Pami臋tajcie, aby nie nape艂nia膰 s艂oik贸w pod samo wieczko, poniewa偶 kapusta fermentuje i b臋dzie Wam wybucha膰.
  • Korea艅czycy jedz膮 kimchi jako dodatek do wszystkiego. Gotuj膮 zupy z kimchi, sma偶膮 placki (tzw. kimchi jeon) serwuj膮 jako przek膮sk臋 czy sur贸wk臋. 
  • past臋 Gochujang mo偶ecie zakupi膰 w sklepach z 偶ywno艣ci膮 azjatyck膮 lub przez internet.














1 komentarz :

  1. super korniszonka. ja moge jesc 3-4 razy dziennie jako dodatek do wszystkiego. super smakuje, pachnie bosko, tylko wpychac i zyc dlugie wieki. natomiast jedyny problem z mezem- nienawidzi tego zapachu wiec nie moge sama zrobic i byc dumna ze swojskiej roboty... wiec kupuje ale tanie to to nie jest

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger