wrze艣nia 01, 2017

馃崺 wypasione dro偶d偶贸wki czyli szneki na bogato




Najsmaczniejsze dro偶d偶贸wki jad艂am u Ewy w Gda艅sku. Jestem przekonana, 偶e nikt nie dor贸wna jej wypiekom , bo to co wychodzi z piekarnika Ewy powala na kolana. Kubki smakowe po prostu szalej膮. Ewa jeszcze nie prowadzi bloga, ale namawiam j膮 do tego z zapa艂em. Jej pyszne s艂odkie wypieki i nie tylko mo偶ecie podziwia膰 na instagramie czyli —— > TUTAJ ZNAJDZIESZ IG EWY
I tak …. pewnego razu zachcialo mi si臋 dro偶d偶贸wek, tyle 偶e nie mia艂am w domu jaj. Ajajaj!!! I co tu zrobi膰! Zrobi艂am dro偶d偶贸wki bez jaj 馃檲
A dlaczego na bogato skoro nie ma jajek ? Pow贸d jest prosty - bogactwo dodatk贸w, marmolada r贸偶ana, kruszonka i lukier. Wysz艂y naprawd臋 przepyszne, tak偶e dziel臋 si臋 z Wami kolejnym przepisem.

CO POTRZEBUJEMY:

  • ulubiony d偶em lub marmolada
  • 5 艂y偶ek mleka do posmarowania ciasta

sk艂adniki na ciasto:
  • 300 g m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶ki cukru
  • 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 50 ml ciep艂ego mleka
  • 100 ml ciep艂ej wody
  • 2 艂y偶ki oleju

sk艂adniki na kruszonk臋:
  • 50 g mas艂a
  • 50 g cukru
  • 100 g m膮ki

sk艂adniki na lukier:
  • cukier puder
  • woda


DO DZIE艁A:

  1. Kruszonka: do miseczki wsyp m膮k臋 i cukier, a nast臋pnie dodaj mas艂o w kawa艂kach i wyr贸b szybko palcami, a偶 powstan膮 grudki. 
  2. M膮k臋 przesiej do miski. Zr贸b wg艂臋bienie. Wsyp cukier, rozkrusz dro偶d偶e i zalej ciep艂ym mlekiem. Pozostaw do czasu, a偶 dro偶d偶e si臋 rusz膮 (oko艂o 15 minut). 
  3. Nast臋pnie dodaj wod臋 oraz olej i zagnie膰 ciasto. Misk臋 przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 30 minut, aby podros艂o. 
  4. Po tym czasie wyciagnij ciasto z miski. Uformuj wa艂ek. Odrywaj po kawa艂ku i ka偶dy kawa艂ek rozci膮gaj na d艂ugie paski. Pasek nale偶y skr臋ci膰 (jak 艣rubk臋), a nast臋pnie zakr臋ci膰 w kszta艂t 艣limaczka. Uk艂adaj na blaszce wy艂o偶onej papierem. Posmaruj mlekiem. Na艂贸偶 porcj臋 marmolady i posyp obficie kruszonk膮.
  5. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Gdy b臋dzie nagrzany, wstaw bu艂eczki do 艣rodka i piecz oko艂o 20-25 minut. Nie w艂膮czaj pieca wcze艣niej - czas gdy b臋dzie si臋 nagrzewa艂 zostanie wykorzystany na wyrastanie dro偶d偶贸wek.
  6. Podczas gdy dro偶d偶贸wki si臋 piek膮 - przygotuj lukier. Wod臋 dodawaj w ma艂ych ilo艣ciach, aby lukier nie zrobi艂 si臋 zbyt p艂ynny. A kiedy dro偶d偶贸wki przestygn膮 - udekoruj je lukrem.

呕ycz臋 smacznego :) !

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Kruszonka: do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na kruszonk臋 - ustaw 10 sekund / obroty 6.
  2. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na ciasto - ustaw 3 minuty / INTERWA艁. Prze艂贸偶 ciasto do miski, przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 30 minut, aby podros艂o. 
  3. Po tym czasie wyciagnij ciasto z miski. Uformuj wa艂ek. Odrywaj po kawa艂ku i ka偶dy kawa艂ek rozci膮gaj na d艂ugie paski. Pasek nale偶y skr臋ci膰 (jak 艣rubk臋), a nast臋pnie zakr臋ci膰 w kszta艂t 艣limaczka. Uk艂adaj na blaszce wy艂o偶onej papierem. Posmaruj mlekiem. Na艂贸偶 porcj臋 marmolady i posyp obficie kruszonk膮.
  4. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Gdy b臋dzie nagrzany, wstaw bu艂eczki do 艣rodka i piecz oko艂o 20-25 minut. Nie w艂膮czaj pieca wcze艣niej - czas gdy b臋dzie si臋 nagrzewa艂 zostanie wykorzystany na wyrastanie dro偶d偶贸wek.
  5. Podczas gdy dro偶d偶贸wki si臋 piek膮 - przygotuj lukier. Wod臋 dodawaj w ma艂ych ilo艣ciach, aby lukier nie zrobi艂 si臋 zbyt p艂ynny. A kiedy dro偶d偶贸wki przestygn膮 - udekoruj je lukrem.
呕ycz臋 smacznego :) !










1 komentarz :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger