wrze艣nia 12, 2017

馃崬 pszenno-偶ytni chleb z garnka


Przyszed艂 wiecz贸r i zn贸w okaza艂o si臋, 偶e nie mamy w domu chleba. Na kolacj臋 przygotowa艂am wi臋c sa艂atk臋, ale wiedzia艂am, 偶e nast臋pnego dnia 艣niadanie nie obejdzie si臋 bez pieczywa. Czym pr臋dzej uda艂am si臋 do kuchni i zamiesza艂am chleb. Tym razem pszenno-偶ytni, wypiekany w garnku. Pierwszy chlebek z garnka piek艂am ju偶 jaki艣 czas temu. Przypomnia艂a mi si臋 jego chrupi膮ca sk贸rka i postanowi艂am poeksperymentowa膰 z now膮 wersj膮. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 300 ml mleka
  • 40 g dro偶d偶y
  • 1 艂y偶ka miodu
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 100 g m膮ki 偶ytniej
  • 400 g m膮ki pszennej


DO DZIE艁A:
  1. Do miski wsyp obie m膮ki oraz s贸l. Przemieszaj. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie - wkrusz dro偶d偶e, dodaj mi贸d i zalej ciep艂ym mlekiem. Odstaw na 10 minut.
  2. Nast臋pnie dodaj olej i wyr贸b ciasto. Mo偶esz u偶y膰 miksera z ko艅c贸wkami w kszta艂cie hak贸w - tak robi moja Siostra Beata, nauczy艂a ju偶 nasz膮 Mamci臋 i ja dalej przekazuj臋 ten patent. Mocno u艂atwia 偶ycie w kuchni ;)
  3. Ciasto uformuj w kul臋 i wy艂贸偶 na papier do pieczenia. 
  4. Naczynie 偶aroodporne z pokrywk膮 lub garnek 偶eliwny z pokrywk膮 wstaw do piekarnika. Ustaw 220 stopni i w艂膮cz, aby piec i naczynie si臋 nagrza艂o. Gdy temperatura b臋dzie odpowiednia kul臋 chlebow膮 przenie艣 wraz z papierem do naczynia / garnka i przykryj pokryw膮. Piecz 30 minut. Nast臋pnie zdejmij pokryw臋, zmniejsz temperatur臋 do 200 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.
  5. Wyci膮gnij chleb z pieca, a po 10 minutach z naczynia i pozostaw do ostygni臋cia na kratce.


DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wlej mleko, wkrusz dro偶d偶e i dodaj mi贸d. Ustaw 2 minuty / 37 stopni / obroty 2.
  2. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki - ustaw 4 minuty / INTERWA艁
  3. Ciasto uformuj w kul臋 i wy艂贸偶 na papier do pieczenia. 
  4. Naczynie 偶aroodporne z pokrywk膮 lub garnek 偶eliwny z pokrywk膮 wstaw do piekarnika. Ustaw 220 stopni i w艂膮cz, aby piec i naczynie si臋 nagrza艂o. Gdy temperatura b臋dzie odpowiednia kul臋 chlebow膮 przenie艣 wraz z papierem do naczynia / garnka i przykryj pokryw膮. Piecz 30 minut. Nast臋pnie zdejmij pokryw臋, zmniejsz temperatur臋 do 200 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.
  5. Wyci膮gnij chleb z pieca, a po 10 minutach z naczynia i pozostaw do ostygni臋cia na kratce.










Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger