wrze艣nia 13, 2017

馃尪 Piekielna zupa z dyni z komos膮 ry偶ow膮




Od tygodnia mia艂am w planie przygotowa膰 zup臋 krem z dyni. Zastanawia艂am si臋 tylko nad dodatkami. Jednak uwielbienie do pikantnych smak贸w wzi臋艂o g贸r臋 i ugotowa艂m pyszn膮 piekilnie ostr膮 zup臋 krem z dyni. Dodatkiem jest komosa ry偶owa, kt贸ra fajnie chrupie pod z臋bem.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 cebula
  • 1 艂y偶ka oleju
  • 2 du偶e ziemniaki
  • 1 l bulionu 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • oko艂o 250 g puree pieczonej z dyni
  • 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki komosy ry偶owej
  • 1/2 szklanki wody (do gotowania komosy)
  • 1 艂y偶eczka oleju (do gotowania komosy)

 przyprawy
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka imbiru, 
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka pasty curry, 
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka papryki s艂odkiej, 
  • 1 艂y偶ka sosu sojowego, 
  • 1 艂y偶eczka cukru


DO DZIE艁A:
  1. Komos臋 zalej wod膮 i pozostaw na 20 minut w garnku. Po tym czasie przep艂ucz komos臋 na sicie i zalej 1/2 szklanki wody. Dodaj 1 艂y偶eczk臋 oleju. Postaw na ogniu i zagotuj. Nast臋pnie zmniejsz ogie艅, przykryj garnek i gotuj 20 minut. Zdejmij z gazu, zamieszaj, przykryj ponownie i odstaw przykryt膮, aby nap臋cznia艂a.
  2. Cebulk臋 posiekaj drobno i zeszklij na 艂y偶ce oleju. Ziemniaczki pokr贸j w du偶膮 kostk臋, papryk臋 w spore kawa艂ki, a chili oczy艣膰 z nasion. 
  3. Wszystko w艂贸偶 do garnka i zalej 1 litrem bulionu. Gotuj 10 minut (od czasu zagotowania si臋 zupy).
  4. Nast臋pnie dodaj puree z dyni, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez kilka minut i zdejmij z gazu. 
  5. Zmiksuj zup臋 na g艂adko. W razie potrzeby dopraw sol膮. Nalewaj zup臋 na talerze, nast臋pnie nak艂adaj 艂y偶k膮 na 艣rodek ugotowan膮 komos臋.
  6. Podawaj z kleksem jogurtu , szczypiorkiem lub pra偶onymi nasionami dyni.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Komos臋 wsyp do naczynia, dodaj 1 艂y偶eczk臋 oleju i du艣 przez 3 minuty / VAROMA / obroty wsteczne 1. Nast臋pnie dolej wod臋 i gotuj przez 22 minuty / w temperaturze 95 / obroty wsteczne 1. Odced藕. 
  2. Cebul臋 przekr贸j na 4 cz臋艣ci, umie艣膰 w naczyniu i rozdrobnij 5 sek / obroty 4,5. Dodaj 1 艂y偶k臋 oleju i ustaw 3 minuty / temp.100 stopni / obroty 2.
  3. Ziemniaczki pokr贸j w du偶膮 kostk臋, papryk臋 w spore kawa艂ki, a chili oczy艣膰 z nasion. Dodaj do naczynia. Wlej bulion i gotuj 20 minut / 100 stopni / obroty 2.
  4. Dodaj puree z dyni oraz przyprawy i gotuj przez kolejne 3 minuty / 100 stopni / obroty 2
  5. Zmiksuj zup臋 - 40 sekund - zwi臋kszaj膮c stopniowo obroty do 8. W razie potrzeby dopraw sol膮. Nalewaj zup臋 na talerze, nast臋pnie nak艂adaj 艂y偶k膮 na 艣rodek ugotowan膮 komos臋.
  6. Podawaj z kleksem jogurtu , szczypiorkiem lub pra偶onymi nasionami dyni.





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger