stycznia 03, 2017

馃崬 smarowid艂o z czerwonej fasoli czarnuszk膮



Na pewno nie raz zastanawiali艣cie si臋 jak urozmaici膰 kanapki, 偶eby nie by艂y znowu z szynk膮 czy z serem. Jaki艣 czas temu podawa艂am przepis na „smalec” z fasoli…bia艂ej oczywi艣cie. Znajdziecie go T  U. A  dzisiaj proponuj臋 dla odmiany smarowid艂o z czerwonej fasoli, kt贸re z pewno艣ci膮 rzuci nowe 艣wiat艂o na potencjalne wykorzystanie tego warzywa. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 czerwona cebula
  • mi贸d
  • ocet balsamiczny ok. 1/2 艂y偶eczki
  • puszk臋 czerwonej fasoli (250g po ods膮czeniu)
  • 1 z膮bek czosnku
  • 艣wie偶a mi臋ta (oko艂o 20 listk贸w)
  • 1 艂y偶ka oliwy
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka czarnuszki
  • s贸l


DO DZIE艁A:

Cebul臋 posiekaj i podsma偶 na patelni, a偶 si臋 zeszkli. Dodaj mi贸d i sma偶 jeszcze chwilk臋. Nast臋pnie wlej 1/2 艂y偶eczki octu balsamicznego i zostaw ostatni膮 minut臋 na patelni.
Do blendera w艂贸偶 fasol臋, karmelizowan膮 cebulk臋, przeci艣ni臋ty czosnek, posiekan膮 mi臋t臋 oraz oliw臋. Zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj czarnuszk臋 i dopraw sol膮 do smaku. Wymieszaj i gotowe.
SMACZNEGO!


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Cebulk臋 warto przygotowa膰 wcze艣niej, aby by艂a wystudzona gdy dodajemy j膮 do blendowania.
  • Smarowid艂o przechowujemy w zamkni臋tym s艂oiku do max. 1 tygodnia.









Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger