pa藕dziernika 11, 2016

馃崵 krewetki






Po powrocie z urlopu smak owoc贸w morza pozostaje d艂ugo w pami臋ci. Po raz kolejny przekonuj臋 si臋, 偶e 艣wie偶e krewetki to nie to samo co mro偶one. Najlepiej smakuj膮 tam gdzie si臋 je 艂owi, czyli najlepiej po艂udnie Europy.
Podobnie jak pieczone kasztany - najlepsze mo偶na dosta膰 tylko na placu Pigalle 馃槤
Ale aktualnie, pomimo niezbyt pi臋knej aury, niestety nie wybieram si臋 do Pary偶a po kasztany, ani do Hiszpanii na owoce morza. Dzisiaj wrzucam prosty i chyba najsmaczniejszy spos贸b na krewetki. Co prawda u偶yj臋 mro偶onych, ale do kolejnego wyjazdu musz臋 si臋 takimi zadowoli膰.

CO POTRZEBUJEMY:
  • mas艂o
  • posiekana cebulka
  • pietruszka
  • starty czosnek
  • s贸l
  • oczyszczone krewetki


DO DZIE艁A:
Rozgrzej patelnie, a nast臋pnie roztop na niej mas艂o. Wrzu膰 cebulk臋 i delikatnie zeszklij. Dodaj czosnek i krewetki. Przesma偶 dos艂ownie 2 minuty. Przykryj i trzymaj na ogniu przez 1-2 minuty. A偶 krewetki puszcz膮 sok. Lekko odparuj. Posyp pietruszk膮 i podawaj na ciep艂o.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Serwuj krewetki ze 艣wie偶ym pieczywem. 
  • Krewetki dobrze smakuj膮, je艣li skropisz je odrobin膮 soku z cytryny








Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger