pa藕dziernika 26, 2021

馃崕 szarlotka sypana

szarlotka

To jeden z tych przepis贸w, przy kt贸rych za du偶o si臋 nie napracujesz, podobnie jak przy dro偶d偶贸wce bez wyrabiania. Zach臋cam do spr贸bowania, bo jest pyszna i podbija serce ka偶dego szarlotkoluba. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 1-1,5 kg jab艂ek
  • 1 szklanka m膮ki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • cynamon wg uznania
  • 160 g zimnego mas艂a

DO DZIE艁A:

  1. Jab艂ka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
  2. M膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Podziel na 3 r贸wne cz臋艣ci.
  3. Sp贸d tortownicy lub keks贸wki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Boki posmaruj mas艂em.
  4. Na sp贸d wysyp 1/3 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wy艂贸偶 po艂ow臋 jab艂ek i posyp cynamonem. Na jab艂ka wysyp drug膮 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w i drug膮 cz臋艣膰 jab艂ek. Na g贸r臋 wysyp ostatni膮 porcj臋 suchych sk艂adnik贸w.
  5. Mas艂o pokr贸j w cieniutkie plasterki i u艂贸偶 na g贸rze. W trakcie pieczenia mas艂o si臋 stopi i "przejdzie" przez wszystkie warstwy. Temperatura spoi wszystko w jedn膮 ca艂o艣膰. 
  6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 60 minut. 
  7. Szarlotka ma chrupi膮c膮 skorupk臋 na g贸rze. Jest pyszna i szybko znika.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Jab艂ka obierz, pokr贸j na 膰wiartki i wrzu膰 do naczynia. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 4,5.
  2. M膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Podziel na 3 r贸wne cz臋艣ci.
  3. Sp贸d tortownicy lub keks贸wki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Boki posmaruj mas艂em.
  4. Na sp贸d wysyp 1/3 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wy艂贸偶 po艂ow臋 jab艂ek i posyp cynamonem. Na jab艂ka wysyp drug膮 cz臋艣膰 sypkich sk艂adnik贸w i drug膮 cz臋艣膰 jab艂ek. Na g贸r臋 wysyp ostatni膮 porcj臋 suchych sk艂adnik贸w.
  5. Mas艂o pokr贸j w cieniutkie plasterki i u艂贸偶 na g贸rze. W trakcie pieczenia mas艂o si臋 stopi i "przejdzie" przez wszystkie warstwy. Temperatura spoi wszystko w jedn膮 ca艂o艣膰. 
  6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 60 minut. 
  7. Szarlotka ma chrupi膮c膮 skorupk臋 na g贸rze. Jest pyszna i szybko znika.


szarlotka sypana


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger