lipca 03, 2017

馃嵃 sypana dro偶d偶贸wka




Przygotowanie Ciasta dro偶d偶owego zawsze mnie przera偶a艂o. Po pierwsze dlatego, 偶e strasznie d艂ugo si臋 je wyrabia, niemal偶e do omdlenia r臋ki. A po drugie - bo zdarza艂o si臋 cz臋sto, 偶e mi po prostu nie wychodzi艂o smaczne. Ten z艂y urok odczarowa艂a Ewa Wachowicz swoim przepisem na dro偶d偶owe ciasto sypane. Co wa偶ne ! Bez wyrabiania :) Potrzebujecie przede wszystkim du偶ej miski i du偶ej 艂y偶ki. Zapraszam. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • kostka 艣wie偶ych dro偶d偶y (100g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (roztrzepane widelcem)
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 szklanki m膮ki
  • szczypta soli


DO DZIE艁A:
Przygotuj du偶膮 misk臋 i w艂贸偶 do niej wszystkie sk艂adniki zachowuj膮c kolejno艣膰 podan膮 powy偶ej. Przykryj misk臋 艣ciereczk膮 i pozostaw na oko艂o 3 godziny. 
Po tym czasie wymieszaj dok艂adnie 艂y偶k膮. Prze艂贸偶 ciasto na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Na g贸rze! u艂贸偶 truskawki , 艣liwki lub inne ulubione owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. 
Gdy ciasto wystygnie udekoruj je lukrem. 


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Do ciasta pasuje kruszonka - je艣li chcecie mo偶ecie posypa膰 ni膮 ciasto i w贸wczas wstawi膰 do pieca. 
  • Kruszonka: 1 szklanka m膮ki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki mas艂a - wszystkie sk艂adniki posieka膰 i zagnie艣膰 kul臋. W艂o偶y膰 do lod贸wki na oko艂o godzin臋. 



 






Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger