wrze艣nia 16, 2019

馃挏 knedle ze 艣liwkami w chrupi膮cej kruszonce cynamonowej


przepis na knedle

To jest w艂a艣nie ten czas, kiedy ze stragan贸w wylewaj膮 si臋 kolorowe warzywa i owoce. Moje ukochane 艣liwki przerobi艂am ju偶 w tym roku na d偶emik z cynamonem, ale nie mo偶e przecie偶 zabrakn膮膰 tak sezonowego obiadu jakim s膮 knedelki ze 艣liwkami. Co prawda domownicy nie przepadaj膮 za s艂odkimi obiadami, wi臋c aby pogodzi膰 wszystkich trzeba mi by艂o przygotowa膰 alternatyw臋. Ale nic to! Dostali knedle nadziane mi臋sem i te偶 by艂o mniam! Przepis na mi臋sne knedelki dodam w oddzielnym po艣cie.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 艣liwki
  • oko艂o 600 g ziemniak贸w (wa偶onych surowych)
  • 200 g m膮ki pszennej
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
sk艂adniki na posypk臋:
  • 60 g mas艂a
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 150 g cukru
  • 120-150 g bu艂ki tartej
  • 1 czubata 艂y偶eczka cynamonu


DO DZIE艁A:

  1. Ziemniaki obierz, pokr贸j i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu rozgnie膰 je prask膮. Odstaw do ostygni臋cia.
  2. Twar贸g zmiel w maszynce do mi臋sa. Ewentualnie mo偶esz rozgnie艣膰 go prask膮 do ziemniak贸w.
  3. Ka偶d膮 艣liwk臋 nadkr贸j i usu艅 pestk臋. Chodzi o to, aby 艣liwki nie rozkraja膰 na 2 po艂贸wki, tylko aby wyj膮膰 pestk臋 i aby po艂贸wki 艣liwek pozosta艂y nadal z艂膮czone. To znacznie u艂atwi lepienie knedli.
  4. W du偶ym garnku wstaw wod臋, aby zagotowa艂a si臋 w mi臋dzyczasie. Mo偶e doda膰 艂y偶k臋 oleju.
  5. M膮k臋 przesiej. Wy艂贸偶 ostudzone ziemniaki, twar贸g, wbij jajko i sypnij delikatnie sol膮. Zagnie膰 ciasto. W razie potrzeby podsyp dodatkow膮 porcj膮 m膮ki.
  6. Odrywaj po kawa艂ku ciasta. Rozp艂aszcz na d艂oni. Na 艣rodku po艂贸偶 艣liwk臋 i zlep ciasto woko艂o. Na koniec nadaj kszta艂t knedelka i po艂贸偶 na desce opr贸szonej m膮k膮.
  7. Knedle wrzucaj ostro偶nie do wrz膮cej wody. Delikatnie zamieszaj po dnie, aby nie przywar艂y. Gotuj 5 minut od czasu wyp艂yni臋cia.
  8. KRUSZONKA: 
    • Roztop na patelni mas艂o. Dodaj olej. Gdy t艂uszcze si臋 po艂膮cz膮 wsyp bu艂k臋 tart膮, wymieszaj i dosyp cukier oraz cynamon. 
    • Kr贸tko przesma偶 i odstaw.
  9. Knedle po ugotowaniu obtocz w cynamonowej kruszonce. Podawaj od razu. Mozna dodatkowo zaserwowa膰 艂y偶k臋 艣mietany.
  10. Z podanego przepisu wychodzi oko艂o 25 sztuk knedli. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Ziemniaki obierz, pokr贸j i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu w艂贸偶 je do naczynia i zmiksuj 6 s / obroty 4. Prze艂贸偶 do miski i odstaw do ostygni臋cia.
  2. Ka偶d膮 艣liwk臋 nadkr贸j i usu艅 pestk臋. Chodzi o to, aby 艣liwki nie rozkraja膰 na 2 po艂贸wki, tylko aby wyj膮膰 pestk臋 i aby po艂贸wki 艣liwek pozosta艂y nadal z艂膮czone. To znacznie u艂atwi lepienie knedli.
  3. Do czystego naczynia wsyp m膮k臋 i twar贸g - wymieszaj 10 sekund / obroty 3. Nast臋pnie dodaj twar贸g, jajko i s贸l i zn贸w wymieszaj 20 sekund / obroty 4. Wy艂贸偶 na blat posypany m膮k膮.
  4. W du偶ym garnku wstaw wod臋, aby zagotowa艂a si臋 w mi臋dzyczasie. Mo偶e doda膰 艂y偶k臋 oleju.
  5. Odrywaj po kawa艂ku ciasta. Rozp艂aszcz na d艂oni. Na 艣rodku po艂贸偶 艣liwk臋 i zlep ciasto woko艂o. Na koniec nadaj kszta艂t knedelka i po艂贸偶 na desce opr贸szonej m膮k膮.
  6. Knedle wrzucaj ostro偶nie do wrz膮cej wody. Delikatnie zamieszaj po dnie, aby nie przywar艂y. Gotuj 5 minut od czasu wyp艂yni臋cia.
  7. KRUSZONKA: 
    • Roztop na patelni mas艂o. Dodaj olej. Gdy t艂uszcze si臋 po艂膮cz膮 wsyp bu艂k臋 tart膮, wymieszaj i dosyp cukier oraz cynamon. 
    • Kr贸tko przesma偶 i odstaw.
  8. Knedle po ugotowaniu obtocz w cynamonowej kruszonce. Podawaj od razu. Mozna dodatkowo zaserwowa膰 艂y偶k臋 艣mietany.
  9. Z podanego przepisu wychodzi oko艂o 25 sztuk knedli. 
seznowe obiady

knedle

knedle

1 komentarz :

  1. Pysznie! Trudno si臋 oprze膰, troch臋 w tym pracy jest, ale na pewno smak wynagradza trudy !

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger