wrze艣nia 16, 2019

馃敇 knedle z mi臋sem i chrupi膮c膮 zio艂ow膮 posypk膮

mi臋so


By艂y knedle ze 艣liwkami to teraz czas na wersj臋 dla mi臋so偶erc贸w. Moje nadzienie przygotowa艂am z mi臋sa mielonego, ale 艣wietnie nada si臋 te偶 mi臋so roso艂owe. Knedle przygotowuj臋 tylko w weekend, poniewa偶 wymagaj膮, aby sp臋dzi膰 troch臋 czasu w kuchni. Jednak ich smak i zadowolenie domownik贸w wynagradzaj膮 to po艣wi臋cenie ;-)

CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 g ziemniak贸w
  • 250 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • s贸l
  • 2 jajka
sk艂adniki na farsz:
  • 300 g mielonego mi臋sa z indyka
  • mas艂o - oko艂o 1 艂y偶ka
  • olej - 1 艂y偶ka
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 ugotowana marchewka
  • oko艂o 1 cm 艣wie偶ego imbiru
  • s贸l
  • 1 cebula
  • 1/2 p臋czka pietruszki
sk艂adniki na zio艂ow膮 posypk臋:
  • 2 du偶e 艂y偶ki mas艂a
  • 2 艂y偶ki oleju
  • oko艂o 6-8 艂y偶ek bu艂ki tartej
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1 艂y偶eczka granulowanego czosnku
  • suszone zio艂a: oregano, bazylia, lubczyk

DO DZIE艁A:

  1. Ziemniaki obierz, pokr贸j i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu rozgnie膰 je prask膮. Odstaw do ostygni臋cia.
  2. Marchewk臋 zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebul臋 obierz i drobno posiekaj. Zrumie艅 na ma艣le. Dodaj olej, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, marchew i starty na tarce imbir. Kr贸tko przesma偶. Nast臋pnie dodaj mi臋so, s贸l, posiekan膮 natk臋 pietruszki i wszystko razem przesma偶.
  3.  du偶ym garnku wstaw wod臋, aby zagotowa艂a si臋 w mi臋dzyczasie. Mo偶e doda膰 艂y偶k臋 oleju.
  4. M膮k臋 przesiej. Wy艂贸偶 ostudzone ziemniaki, wbij jajka i sypnij delikatnie sol膮. Zagnie膰 ciasto. W razie potrzeby podsyp dodatkow膮 porcj膮 m膮ki.
  5. Odrywaj po kawa艂ku ciasta. Rozp艂aszcz na d艂oni. Na 艣rodku po艂贸偶 艂y偶k臋 farszu i zlep ciasto. Na koniec nadaj kszta艂t knedelka i po艂贸偶 na desce opr贸szonej m膮k膮.
  6. Knedle wrzucaj ostro偶nie do wrz膮cej wody. Delikatnie zamieszaj po dnie, aby nie przywar艂y. Gotuj 5 minut od czasu wyp艂yni臋cia.
  7. Na patelni roztop mas艂o. Dodaj olej. Gdy t艂uszcze si臋 po艂膮cz膮 wsyp bu艂k臋 tart膮, s贸l, czosnek i zio艂a. Wymieszaj, kr贸tko podsma偶 i odstaw na bok.
  8. Knedle podawaj od razu, polane 艣mietank膮 i posypane zio艂ow膮 posypk膮. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Ziemniaki obierz, pokr贸j i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu w艂贸偶 je do naczynia i zmiksuj 6 s / obroty 4. Prze艂贸偶 do miski i odstaw do ostygni臋cia.
  2. Marchewk臋 zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebul臋 obierz i drobno posiekaj. Zrumie艅 na ma艣le. Dodaj olej, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, marchew i starty na tarce imbir. Kr贸tko przesma偶. Nast臋pnie dodaj mi臋so, s贸l, posiekan膮 natk臋 pietruszki i wszystko razem przesma偶.
  3.  du偶ym garnku wstaw wod臋, aby zagotowa艂a si臋 w mi臋dzyczasie. Mo偶e doda膰 艂y偶k臋 oleju.
  4. Do naczynia wsyp m膮k臋, dodaj ziemniaki, jajka i s贸l. Wymieszaj 20 sekund / obroty 4. Wy艂贸偶 na blat posypany m膮k膮.
  5. Odrywaj po kawa艂ku ciasta. Rozp艂aszcz na d艂oni. Na 艣rodku po艂贸偶 艂y偶k臋 farszu i zlep ciasto. Na koniec nadaj kszta艂t knedelka i po艂贸偶 na desce opr贸szonej m膮k膮.
  6. Knedle wrzucaj ostro偶nie do wrz膮cej wody. Delikatnie zamieszaj po dnie, aby nie przywar艂y. Gotuj 5 minut od czasu wyp艂yni臋cia.
  7. Na patelni roztop mas艂o. Dodaj olej. Gdy t艂uszcze si臋 po艂膮cz膮 wsyp bu艂k臋 tart膮, s贸l, czosnek i zio艂a. Wymieszaj, kr贸tko podsma偶 i odstaw na bok.
  8. Knedle podawaj od razu, polane 艣mietank膮 i posypane zio艂ow膮 posypk膮. 

knedle mi臋sne

m膮czne obiady

knedle z mi臋sem

knedle z mi臋sem


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger