grudnia 12, 2022

norweskie ciasteczka bo偶onarodzeniowe BRUNE PINNER



brune pinner



Rok temu upiek艂am pyszne ciasteczka, ale zapomnia艂am je sfotografowa膰, 偶eby doda膰 przepis na blogu. W tym roku tego b艂臋du ju偶 nie pope艂ni艂am. 
W oryginalnym przepisie jednym ze sk艂adnik贸w jest "lys sirup"czyli syrop cukrowy. Mo偶na go zast膮pi膰 lej膮cym miodem lub syropem klonowym. Mi uda艂o si臋 w tym roku zrobi膰 z oryginalnym syropem, kt贸ry przywioz艂am z "polowania na zorz臋" w Norwegii.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:
  • 200 g cukru
  • 200 g mas艂a
  • 1 偶贸艂tko
  • 1 艂y偶ka lys sirup
  • 300 g m膮ki pszennej
  • 1,5 艂y偶eczki cynamonu
  • 1/2 艂y偶eczka kardamonu
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego
dodatkowo:
  • 1 bia艂ko
  • posiekane migda艂y
  • br膮zowy cukier lub cukier gruboziarnisty
DO DZIE艁A:
  1. Cukier utrzyj z mas艂em na puszyst膮, jasn膮 mas臋.
  2. Nast臋pnie dodaj 偶贸艂tko i syrop i ponownie wymieszaj.
  3. Dodaj m膮k臋, cynamon, kardamon, sod臋 oczyszczon膮 oraz cukier waniliowy. Zagnie膰 ciasto i podziel je od razu na 4 r贸wne cz臋艣ci. Ka偶d膮 zawi艅 w foli臋 i w艂贸偶 do lod贸wki na oko艂o 40-60 minut.
  4. W tym czasie przygotuj sobie 2 blaszki. Wy艂贸偶 je papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni g贸ra - d贸艂.
  5. Ka偶dy kawa艂ek ciasta rozp艂aszcz palcami bezpo艣rednio na blaszce. Uformuj 4 pod艂u偶ne placki - na d艂ugo艣膰 ca艂ej blaszki. Ciasto powinno mie膰 grubo艣膰 oko艂o 0,5 cm.
  6. Ka偶dy placek posmaruj bia艂kiem, posyp siekanymi migda艂ami oraz cukrem i piecz oko艂o 12-15 minut.
  7. Bezpo艣rednio po upieczeniu ka偶dy placek pokr贸j (najlepiej no偶em do pizzy) na pod艂u偶ne ciasteczka. Kr贸j pod skosem br膮zowe paluchy i pozostaw do ostygni臋cia.
  8. Przechowuj w szczelnym pude艂ku, najlepiej w ch艂odnym miejscu.
brune pinner
 





Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger