wrze艣nia 26, 2022

馃崗 kokosowy jab艂ecznik

 

szarlotka kokosowa

Jab艂ecznik kokosowy to pyszne ciasto, kt贸re szybko przygotujesz dla domownik贸w. Kokosowy lukier jest dope艂nieniem smaku. Ciasto z pewno艣ci膮 zago艣ci u nas jeszcze nie raz. 

Przepis jest na niedu偶膮 blaszk臋, wi臋c je艣li masz w domu wielbicieli domowych smako艂yk贸w - to podw贸j ilo艣膰 sk艂adnik贸w i upiecz jab艂ecznik w du偶ej blaszce.

CO POTRZEBUJEMY:

na ciasto:

  • 3-4 jab艂ka
  • 130 g mas艂a
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 1-2 艂y偶eczki soku z cytryny + opcjonalnie sk贸rka
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 200 g m膮ki
  • 75 g wi贸rk贸w kokosowych
  • 125 g ma艣lanki lub jogurtu naturalnego
na lukier:
  • 1 艂y偶ka wody
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • cukier puder
  • wi贸rki kokosowe - oko艂o 2 艂y偶eczki

DO DZIE艁A:

  1. Obierz jab艂ka i pokr贸j je na spore kawa艂ki. 
  2. Mas艂o utrzyj z cukrem na puszyst膮 mas臋, a nast臋pnie dodawaj po jajku ci膮gle miksuj膮c. 
  3. Do ciasta dodawaj na zmian臋: m膮k臋 z proszkiem do pieczenia, wi贸rki oraz ma艣lank臋 - a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj szpatu艂k膮. 
  4. Form臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Prze艂贸偶 ciasto do formy i powciskaj kawa艂ki jab艂ka.
  5. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut. 
  6. Po upieczeniu przygotuj lukier. Cukier dodawaj do uzyskania lej膮cej konsystencji lukru. Na koniec dosyp wi贸rki. Udekoruj ciasto lukrem kokosowym.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Obierz jab艂ka i pokr贸j je na spore kawa艂ki. 
  2. Mas艂o utrzyj z cukrem na puszyst膮 mas臋 - 1 minuta / INTERWA艁. Nast臋pnie dodaj do naczynia w kolejno艣ci: ma艣lank臋, jajka, sok z cytryny, m膮k臋, proszek do pieczenia i wi贸rki. Ustaw 10 sekund obroty 4.
  3. Form臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Prze艂贸偶 ciasto do formy i powciskaj kawa艂ki jab艂ka.
  4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut.
  5. Po upieczeniu przygotuj lukier. Cukier dodawaj do uzyskania lej膮cej konsystencji lukru. Na koniec dosyp wi贸rki. Udekoruj ciasto lukrem kokosowym.
Smacznego!


jab艂ecznik kokosowy


jab艂ecznik kokosowy






Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger