Przepis贸w norweskich ci膮g dalszy. Piklowana czerwona cebula, kt贸r膮 Norwedzy jedz膮 nami臋tnie. Przygotowanie zajmuje dos艂ownie 10 minut i ju偶 nast臋pnego dnia mo偶na smakowa膰 tego skandynawskiego przysmaku. Osobi艣cie poza smakiem zauroczy艂 mnie te偶 kolor "syltet rodlok" z zalew膮.... przepi臋kny r贸偶.
CO POTRZEBUJEMY:
- 4 mniejsze czerwone cebule
sk艂adniki na zalew臋:
- 100 ml wody
- 100 ml octu
- 100 g cukru
- 4 li艣cie laurowe
- 4 gwiazdki any偶u
- 1/2 艂y偶eczki gorczycy
- oko艂o 1,5 cm imbiru w plasterkach
DO DZIE艁A:
- Cebul臋 pokr贸j w kr膮偶ki lub pi贸rka (wg w艂asnego gustu). U艂贸偶 w czystych s艂oiczkach.
- Wszystkie sk艂adniki zalewy umie艣膰 w rondelku i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia si臋 cukru.
- Zalej cebul臋, zakr臋膰 s艂oiki, a ju偶 nast臋pnego dnia mo偶esz pr贸bowa膰 tego specyja艂u. Polecam jako dodatek do kanapki, przek膮sek czy nawet obiadu. Piklowana czerwona cebulka jest tak smaczna, 偶e mo偶na j膮 je艣膰 do wszystkiego :)
* Przepis pochodzi z bloga Angeli Love is homemade - Polki mieszkaj膮cej w Oslo, kt贸ra dzieli si臋 wspania艂ymi przepisami - nie tylko norweskimi.
Witam i dzi臋kuj臋 za przepis. Chcia艂am zapyta膰 tylko czy nie jest twarda cebulka?
OdpowiedzUsu艅dzi臋ki marynowaniu cebulka staje si臋 mi臋kka
Usu艅