Przepis贸w norweskich ci膮g dalszy. Piklowana czerwona cebula, kt贸r膮 Norwedzy jedz膮 nami臋tnie. Przygotowanie zajmuje dos艂ownie 10 minut i ju偶 nast臋pnego dnia mo偶na smakowa膰 tego skandynawskiego przysmaku. Osobi艣cie poza smakiem zauroczy艂 mnie te偶 kolor "syltet rodlok" z zalew膮.... przepi臋kny r贸偶.
CO POTRZEBUJEMY:
- 4 mniejsze czerwone cebule
sk艂adniki na zalew臋:
- 100 ml wody
- 100 ml octu
- 100 g cukru
- 4 li艣cie laurowe
- 4 gwiazdki any偶u
- 1/2 艂y偶eczki gorczycy
- oko艂o 1,5 cm imbiru w plasterkach
DO DZIE艁A:
- Cebul臋 pokr贸j w kr膮偶ki lub pi贸rka (wg w艂asnego gustu). U艂贸偶 w czystych s艂oiczkach.
- Wszystkie sk艂adniki zalewy umie艣膰 w rondelku i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia si臋 cukru.
- Zalej cebul臋, zakr臋膰 s艂oiki, a ju偶 nast臋pnego dnia mo偶esz pr贸bowa膰 tego specyja艂u. Polecam jako dodatek do kanapki, przek膮sek czy nawet obiadu. Piklowana czerwona cebulka jest tak smaczna, 偶e mo偶na j膮 je艣膰 do wszystkiego :)
* Przepis pochodzi z bloga Angeli Love is homemade - Polki mieszkaj膮cej w Oslo, kt贸ra dzieli si臋 wspania艂ymi przepisami - nie tylko norweskimi.
Witam i dzi臋kuj臋 za przepis. Chcia艂am zapyta膰 tylko czy nie jest twarda cebulka?
OdpowiedzUsu艅dzi臋ki marynowaniu cebulka staje si臋 mi臋kka
Usu艅W艂a艣nie zrobi艂am do wielkanocnych mi臋s.
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 za przepis, bo zupe艂nie zapomnia艂am czy dodawa膰 any偶, czy nie 馃檪