stycznia 27, 2021

馃崪 zupa curry z krewetkami








Prosty przepis na pyszn膮 i aromatyczn膮 tajsk膮 zup臋 curry z krewetkami. W przepisie u偶y艂am bulionu z krewetek, kt贸ry przygotowa艂am dzie艅 wcze艣niej. Tak si臋 zdarzy艂o, 偶e uda艂o mi si臋 zakupi膰 艣wie偶e krewetki. Grzechem by艂oby zmarnowa膰 taki rarytas. Dlatego podsma偶y艂am na oliwie czosnek, cebul臋, 3 pomidorki, kawa艂ek selera i marchewki, nast臋pnie wrzuci艂am g艂owy krewetek i chwilk臋 trzyma艂am na ogniu. Potem zala艂am porcj膮 bia艂ego wina oraz wody i gotowa艂am przez 2h bulion. Polecam wykorzystanie tych cz臋艣ci skorupiak贸w, kt贸rych nie jemy. Nic nie marnujesz, a zyskujesz pyszny esencjonalny wywar.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 300g krewetek (bez g艂贸w, ju偶 oczyszczonych)
  • suszone chilli
  • oliwa
  • 2 艂y偶ki pasty curry (u mnie zielona)
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • oko艂o 600 ml bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sos rybny
  • 2 艂y偶ki przecieru pomidorowego
  • kolendra oraz cytryna (do podania)
  • makaron ry偶owy
DO DZIE艁A:
  1. Makaron ry偶owy ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Rozgrzej na patelni olej. Wrzu膰 past臋 curry i przesma偶 j膮 kilka minut. 
  3. Dodaj pieczarki. Sma偶 do momentu, kiedy pasta oblepi pieczarki. Wtedy zalej wszystko bulionem i dodaj mleko kokosowe.
  4. Na czystej patelni rozgrzej 2 艂y偶ki oliwy. Dodaj chilli. Przesma偶 kr贸tko krewetki z jednej i drugiej strony.
  5. Kiedy zupa si臋 zagotuje, dopraw j膮 przecierem pomidorowym oraz sosem rybnym.
  6. Do miseczki w艂贸偶 porcj臋 makaronu. Zalej zup膮. Dodaj krewetki. Zup臋 skrop sokiem z cytryny i posyp kolendr膮.
SMACZNEGO!

 



1 komentarz :

  1. Ja nie by艂am nigdy przekonana do krewetek. Ich wygl膮d budzi艂 we mnie niech臋膰. Jednak prze艂ama艂a to moja siostra, kt贸ra lubi wykorzystywa膰 owoce morza w swojej kuchni. Odk膮d sama spr贸bowa艂am, trafi艂y na list臋 moich ulubionych dodatk贸w do da艅. Nie wykorzystywa艂am ich jeszcze do przygotowywania zupy, wi臋c ch臋tnie wypr贸buj臋 takie rozwi膮zanie :-)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger