sierpnia 23, 2020

馃尡 zupa szczawiowa

szczawiowa

Tego lata po raz pierwszy ugotowa艂am zup臋 szczawiow膮. Najfajniejsze jest to, 偶e przygotowa艂am j膮 ze szczawiu, kt贸ry wiosn膮 posia艂am w doniczce i wyr贸s艂 mi pi臋knie na balkonie. Takie w艂asne uprawy daj膮 mn贸stwo satysfakcji i mam nadziej臋, 偶e doczekam si臋 kiedy艣 w艂asnego ogr贸dka. 
Zup臋 przygotowa艂am wg porad mojej kole偶anki Agaty, kt贸ra zna wiele ciekawych patent贸w w kuchni. Dzi臋ki wskaz贸wkom Agaty moja zupa szczawiowa wysz艂a bardzo smaczna, taka ma艣lana i aksamitna. Serdecznie polecam.

CO POTRZEBUJEMY:
  • jajka ugotowane na twardo
  • oko艂o 2 litry bulionu
  • 600 g ziemniak贸w
  • 3 艂y偶ki mas艂a
  • ok. 400 g szczawiu
  • 1 z膮bek czosnku
  • 80-100 ml 艣mietanki 30%
DO DZIE艁A:
  1. Bulion zagotuj. 
  2. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj do ich mi臋kko艣ci.
  3. W mi臋dzyczasie posiekaj drobno szczaw. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. 
  4. Na patelni roztop mas艂o i podsma偶 szczaw z czosnkiem. Na koniec pos贸l.
  5. Wlej na patelni臋 chochelk臋 zupy, zamieszaj i przelej wszystko z powrotem do garnka.  Zagotuj.
  6. Do kubeczka ze 艣mietan膮 wlej troch臋 zupy. Wy艂膮cz gaz i dolej  艣mietan臋. Zamieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku sol膮. 
  7. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
szczawiowa z ziemniakami

szczawiowa z ziemniakami

zupa szczawiowa

zupa

szczawiowa z ziemniakami


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger