maja 06, 2020

馃崬 chleb pszenny mieszany 艂y偶k膮


przepis na chleb

W czasach pandemii koronawirusa najwi臋cej czasu po艣wi臋cam wypiekaniu pieczywa.  Czasami nie mam ch臋ci na pieczenie i wtedy przychodzi na ratunek chleb, kt贸rego nie trzeba wyrabia膰. To co jest absolutnie niezb臋dne do przygotowania ciasta chlebowego to du偶a miska i porz膮dna 艂y偶ka, kt贸r膮 zamieszasz wszystkie sk艂adniki. Wydaje si臋 niewiarygodne, a jednak....wychodzi fajny chlebek, z ziarnami i chrupi膮c膮 sk贸rk膮. 艢wie偶o艣膰 zachowuje przez oko艂o 4 dni.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 420 g m膮ki pszennej
  • 80 g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
  • 3 艂y偶ki s艂onecznika
  • 4 艂y偶ki pestek dyni
  • p贸艂 szklanki otr膮b (70g)
  • opakowanie (7g) suchych dro偶d偶y
  • 1 p艂aska 艂y偶ka cukru
  • 1 niepe艂na 艂y偶ka soli 
  • 0,5 l ciep艂ej wody 
DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie suche sk艂adniki umie艣膰 w misce i r贸wnomiernie wymieszaj. 
  2. Zalej wod膮 i zamieszaj 艂y偶k膮, aby m膮ka po艂膮czy艂a si臋 z wod膮. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 20 minut.
  3. Po 20 minutach zn贸w zamieszaj ciasto. Odstaw na 40 minut.
  4. Zamykane naczynie 偶aroodporne (lub garnek) posmaruj olejem, podsyp bu艂k膮 tart膮. 
  5. W艂膮cz piekarnik, aby si臋 nagrza艂 - temperatura 220 stopni.
  6. Prze艂贸偶 ciasto chlebowe do naczynia i piecz 35 minut pod przykryciem, a nast臋pnie 15 minut bez pokrywki.
  7. Po upieczeniu wyci膮gnij chleb z piekarnika, po艂贸偶 na kratce.
  8. Zwil偶 r臋k臋 w wodzie i przetrzyj chleb. Uwa偶aj, aby si臋 nie poparzy膰. Dzi臋ki tej sztuczce sk贸rka b臋dzie chrupi膮ca, ale nie zrani podniebienia przy gryzieniu :)
domowa piekarnia

chleb bez wyrabiania

chleb na dro偶d偶ach



Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger