lutego 04, 2020

馃嵁 tiramisu - klasyczny w艂oski deser

tiramisu przepis


Podstaw膮 udanego tiramisu jest dobra, najlepiej 艣wie偶o palona kawa oraz wiejskie jajka. Ten deser przygotowuje si臋 szybko, a sama receptura jest banalnie prosta. Zreszt膮 jak wi臋kszo艣膰 przepis贸w, kt贸re pochodz膮 z W艂och. Wystarczy, 偶e biszkopty nas膮czymy w mocnej kawie, a nast臋pnie prze艂o偶ymy kremem z serka mascarpone jajek i cukru. Po sch艂odzeniu otrzymujemy przepyszny deser, kt贸ry (jak sama jego nazwa wskazuje) - podniesie ka偶dego na duchu (w艂oskie tiramis霉 oznacza podnie艣 mnie na duchu).

CO POTRZEBUJEMY:

  • biszkopty
  • oko艂o 400 ml mocnej, sch艂odzonej kawy
  • 5 艂y偶ek likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • gorzkie kakao w proszku

DO DZIE艁A:

  1. Zaparzon膮 kaw臋 przelej do g艂臋bokiegu talerza. Wybierz taki, w kt贸rym b臋dzie Ci wygodnie macza膰 biszkopty. Wymieszaj kaw臋 z likierem amaretto.
  2. Oddziel bia艂ka od 偶贸艂tek.
  3. 呕贸艂tka utrzyj z cukrem na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodaj w kilku porcjach serek mascarpone i kr贸tko zmiksuj na ni偶szych obrotach.
  4. Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋 dodaj膮c szczypt臋 soli.
  5. Delikatnie po艂膮cz mas臋 serow膮 z ubit膮 pian膮. Nie miksuj, tylko wmieszaj szpatu艂k膮.
  6. Przygotuj 5-6 puchark贸w. Biszkopty maczaj w kawie i u艂贸偶 na dnie. Nast臋pnie na艂贸偶 krem z mascarpone do wysoko艣ci 1/3 puchark贸w. Na mas臋 wy艂贸偶 kolejn膮 porcj臋 biszkopt贸w zamoczonych w kawie. Roz艂贸偶 pozosta艂y krem. 
  7. Pucharki zabezpiecz foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki. Wa偶ne, 偶eby nie zapomnie膰 o folii, aby tiramisu nie przesz艂o zapachami innych potraw. 
  8. Deser powinien ch艂odzi膰 si臋 przez minimum 5 godzin. Przed podaniem opr贸sz wierzch deseru kakao. Mo偶na te偶 udekorowa膰 czekolad膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Zaparzon膮 kaw臋 przelej do g艂臋bokiegu talerza. Wybierz taki, w kt贸rym b臋dzie Ci wygodnie macza膰 biszkopty. Wymieszaj kaw臋 z likierem amaretto.
  2. Oddziel bia艂ka od 偶贸艂tek.
  3. Za艂贸偶 motylek i ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli - 3,5 minuty / obroty 4. Prze艂贸偶 pian臋 do miski i wstaw do lod贸wki.
  4. Do naczynia z motylkiem w艂贸偶 偶贸艂tka i cukier - ubij przez 5 minut / obroty 4. Zdejmij motylek. Ustaw 2 minuty / obroty 3 i dodaj w kilku porcjach serek mascarpone przez otw贸r w pokrywie.
  5. W misce po艂膮cz mas臋 serow膮 z ubitymi bia艂kami. Zr贸b to delikatnie szpatu艂k膮.
  6. Przygotuj 5-6 puchark贸w. Biszkopty maczaj w kawie i u艂贸偶 na dnie. Nast臋pnie na艂贸偶 krem z mascarpone do wysoko艣ci 1/3 puchark贸w. Na mas臋 wy艂贸偶 kolejn膮 porcj臋 biszkopt贸w zamoczonych w kawie. Roz艂贸偶 pozosta艂y krem. 
  7. Pucharki zabezpiecz foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki. Wa偶ne, 偶eby nie zapomnie膰 o folii, aby tiramisu nie przesz艂o zapachami innych potraw. 
  8. Deser powinien ch艂odzi膰 si臋 przez minimum 5 godzin. Przed podaniem opr贸sz wierzch deseru kakao. Mo偶na te偶 udekorowa膰 czekolad膮.


klasyczny deser w艂oski






Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger