kwietnia 11, 2019

馃挋 b艂臋kitne jajka naturalnie barwione



Kochani, niebawem Wielkanoc. Z pewno艣ci膮 wi臋kszo艣膰 z Was barwi艂a jajka 艂upinkami cebulami, ale czy wiecie, 偶e czerwona kapusta jest r贸wnie 艣wietnym naturalnym barwnikiem? Nie musicie kupowa膰 sztucznych farb. Wystarczy siegn膮膰 do tego, co daje nam natura. Osi膮gniecie r贸wnie pi臋kne, a mo偶e nawet pi臋kniejsze kolory.
CO POTRZEBUJEMY:
  • jajka
  • 1/2 g艂贸wki czerwonej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 3 艂y偶ki octu

DO DZIE艁A:
  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Kapust臋 posiekaj i w艂贸偶 do garnka. Zalej wod膮, dodaj 3 艂y偶ki octu i postaw na gazie. Zagotuj.
  3. Nast臋pnie zmniejsz ogie艅. Gotuj kapust臋 przez oko艂o 20-30 minut.
  4. Po tym czasie odced藕 zabarwion膮 wod臋.
  5. W艂贸偶 jajka do wody. Dla uzyskania mocno niebieskiego koloru pozostaw jajka na ca艂膮 noc w wodzie z kapusty. Jasno b艂臋kitne jajka uzyskasz trzymaj膮c jajka przez oko艂o 30 minut w wodzie.
  6. PORADA: Wybieraj jajka z bia艂膮 skorupk膮. Dzi臋ki temu jajka zabarwi膮 si臋 na pi臋kny b艂臋kit.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Kapust臋 pokr贸j na kilka kawa艂k贸w i w艂贸偶 do naczynia. Ustaw 5 sekund / obroty 5. 
  3. Wlej wod臋, dodaj 3 艂y偶ki octu i gotuj - 30 minut / 100 stopni / obroty 2.
  4. Po tym czasie odced藕 zabarwion膮 wod臋.
  5. W艂贸偶 jajka do wody. Dla uzyskania mocno niebieskiego koloru pozostaw jajka na ca艂膮 noc w wodzie z kapusty. Jasno b艂臋kitne jajka uzyskasz trzymaj膮c jajka przez oko艂o 30 minut w wodzie.
  6. PORADA: Wybieraj jajka z bia艂膮 skorupk膮. Dzi臋ki temu jajka zabarwi膮 si臋 na pi臋kny b艂臋kit. 









Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger