listopada 14, 2018

馃尛 domowy fast-food czyli hot-dog w roli g艂贸wnej


Kilka dni temu przygotowa艂am na kolacj臋 hot-dogi. Gdzie艣 mi si臋 kiedy艣 rzuci艂y na oczy takie domowe, mi臋ciutkie i apetyczne... gdzie par贸wka by艂a od razu zamkni臋ta w bu艂ce. Wi臋c si臋gn臋艂am po m贸j sprawdzony przepis na ciasto dro偶d偶owe i pobawi艂am si臋 troch臋 w kuchni. Okaza艂o si臋, 偶e przygotowa艂am dosy膰 ubog膮 wersj臋 tego fast-fooda. Dziewczyny z grupy Kulinarne Czary Mary, w kt贸rej administruj臋  (link do grupy), zwr贸ci艂y mi uwag臋, 偶e warto doda膰 do 艣rodka co艣 wi臋cej. W贸wczas mamy  hot-doga na wypasie. Dlatego w przepisie podam Wam wersj臋 z dodatkami, aby艣cie skorzystali od razu z wersji udoskonalonej. 

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 500 g m膮ki pszennej 
  • 40 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 120 ml ciep艂ego mleka
  • 100 ml ciep艂ej wody
  • 1,5 艂y偶eczki soli
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 3 艂y偶ki oleju (oko艂o 40 g)
pozosta艂e:
  • 8-10 par贸wek
  • 8-10 plasterk贸w sera 偶贸艂tego
  • ketchup
  • 2 偶贸艂tka
  • ziarno sezamu

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 wsyp do miski.  Zr贸b wg艂臋bienie na 艣rodku, wlej mleko oraz wod臋 i wsyp dro偶d偶e, cukier i s贸l. Zacznij zarabia膰 ciasto dolewaj膮c oleju. Ciasto powinno by膰 elastyczne. Odstaw na 15 minut.
  2. Blat podsyp m膮k膮. Wyr贸b przez chwil臋 ciasto i zagnie膰 w kul臋. T臋p膮 stron膮 no偶a podziel je na 8-10 r贸wnych kawa艂k贸w. 
  3. W艂膮cz piekarnik, aby zacz膮艂 si臋 nagrzewa膰 do 190 stopni (g贸ra-d贸艂). 
  4. Ka偶dy kawa艂ek rozwa艂kuj. Plaster sera posmaruj ketchupem. Owi艅 par贸wk臋 serem. Na rozwa艂kowanym cie艣cie po艂贸偶 par贸wk臋 i zlep dok艂adnie brzegi. Na blaszce wy艂o偶onej papierem po艂贸偶 bu艂eczk臋 zlepieniem do do艂u. Posmaruj roztrzepanym 偶贸艂tkiem i posyp sezamem.
  5. Piecz 20-25 minut w 190 stopniach. Mo偶esz podawa膰 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia wsyp m膮k臋, s贸l, mleko, wod臋, olej, a na koniec dro偶d偶e i cukier. Ustaw 3 minuty / interwa艂. Zostaw w naczyniu na 15 minut.
  2. Blat podsyp m膮k膮. Wyr贸b przez chwil臋 ciasto i zagnie膰 w kul臋. T臋p膮 stron膮 no偶a podziel je na 8-10 r贸wnych kawa艂k贸w. 
  3. W艂膮cz piekarnik, aby zacz膮艂 si臋 nagrzewa膰 do 190 stopni (g贸ra-d贸艂). 
  4. Ka偶dy kawa艂ek rozwa艂kuj. Plaster sera posmaruj ketchupem. Owi艅 par贸wk臋 serem. Na rozwa艂kowanym cie艣cie po艂贸偶 par贸wk臋 i zlep dok艂adnie brzegi. Na blaszce wy艂o偶onej papierem po艂贸偶 bu艂eczk臋 zlepieniem do do艂u. Posmaruj roztrzepanym 偶贸艂tkiem i posyp sezamem.
  5. Piecz 20-25 minut w 190 stopniach. Mo偶esz podawa膰 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno.







4 komentarze :

  1. Zrobi艂am je wczoraj na kolacje. Przepyszne. Ca艂a rodzina wcina艂a. Posz艂y wszystkie 10 :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Zrobi艂am!!!! Jak zwykle nie zawiod艂am si臋 Twoim przepisem 馃槉pychotka !!!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Bardzo bardzo si臋 ciesz臋 偶e przepis si臋 spisa艂 i wszystkim smakowa艂o 馃榿

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger