wrze艣nia 08, 2018

馃尪 pasta warzywna z pieczonej papryki


Ostatnio do艣膰 modne zrobi艂y si臋 r贸偶nego rodzaju pasty warzywne, kt贸re z ch臋ci膮 u偶ywamy w domu do smarowania chleba. Z przyjemno艣ci膮 smarujemy pieczywo hummusem czy past膮 z pieczonych warzyw. Aby urozmaici膰 nasze 艣niadania przygotowa艂am smarowid艂o z cieciorki i papryki. Papryk臋 upiek艂am dzie艅 wcze艣niej, a tu偶 przed przygotowaniem obra艂am j膮 ze sk贸rki. Taka pasta to wspania艂e bogactwo bia艂ka ro艣linnego oraz witaminy C. Polecam na nadchodz膮c膮 jesie艅.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 2-3 papryki
  • 1 艂y偶ka oleju rzepakowego
  • s贸l morska
  • ok. 220 g ods膮czonej, gotowanej ciecierzycy w s艂oiku
  • 1/2 艂y偶eczki mielonej kolendry
  • 1/2 艂y偶eczki kurkumy
  • 1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
  • s贸l do smaku

DO DZIE艁A:
  1. Papryk臋 u艂贸偶 na blasze, skrop olejem i posyp sol膮 morsk膮. Ustaw piekarnik na 190 stopni i piecz przez 30 minut. Gdy wystygnie obierz j膮 ze sk贸rki.
  2. Do wysokiego naczynia do blendowania wsyp cieciork臋 oraz dodaj pieczon膮 papryk臋. Zblenduj warzywa na g艂adk膮 mas臋.
  3. Dodaj przyprawy: kolendr臋, kurkum臋 oraz papryk臋 s艂odk膮 i ewentualnie s贸l do smaku.
  4. Podawaj jako smarowid艂o do chleba lub jako dip do warzyw.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Papryk臋 u艂贸偶 na blasze, skrop olejem i posyp sol膮 morsk膮. Ustaw piekarnik na 190 stopni i piecz przez 30 minut. Gdy wystygnie obierz j膮 ze sk贸rki.
  2. Do naczynia wsyp cieciork臋 oraz dodaj pieczon膮 papryk臋. Zblenduj warzywa 30 sekund/obroty 4-6 (zwi臋kszaj膮c obroty do 6).
  3. Dodaj przyprawy: kolendr臋, kurkum臋 oraz papryk臋 s艂odk膮 i ewentualnie s贸l do smaku. Powt贸rz blendowanie przez oko艂o 15-20 sekund / obroty 6, do uzyskania po偶膮danej konsystencji.
  4. Podawaj jako smarowid艂o do chleba lub jako dip do warzyw.
smarowid艂o warzywne z ciecierzycy i pieczonej papryki

pasta warzywna

smarowid艂o

papryka ciecierzyca


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger