czerwca 24, 2018

馃崜 pierogi z owocami - smaki lata


W moim rodzinnym domu Mama przygotowywa艂a w lecie pierogi z jagodami. By艂y pyszne i zawsze symbolizowa艂y dla mnie pocz膮tek wakacji.  Pierogi z truskawkami czy z malinami przygotowa艂am dopiero niedawno. W sezonie, kiedy owoce mamy na wyci膮gni臋cie r臋ki, proponuj臋 w艂a艣nie pierogi z tymi owocami. Po ugotowaniu posypuj臋 je delikatnie cukrem, a dla totalnych 艂asuch贸w dok艂adam 艂y偶k臋 t艂ustej 艣mietany. Nic wi臋cej nie potrzeba. Smacznego!

CO POTRZEBUJEMY:

  • sk艂adniki na ciasto:
    • 600g m膮ki
    • 400 ml gor膮cej wody
    • 1 艂y偶ka oleju
    • szczypta soli
  • owoce np. truskawki, maliny


DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z przepis na ciasto na pierogi.
  2. Wa艂kuj ciasto i wykrawaj kr膮偶ki. Nadziewaj malinkami lub truskawkami i zlepiaj pierogi. 
  3. Nadzienie to same owoce. Nie s艂odz臋 ich ani nie kroj臋. Nadziewam piero偶ki ca艂ymi owocami. Cukrem posypuj臋 dopiero na talerzu.
  4. Pierogi wrzucaj na wrz膮c膮 i osolon膮 wod臋. Gotuj przez kilka minut od wyp艂yni臋cia.
  5. Odcedzaj i podawaj ze 艣mietan膮 i cukrem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj ciasto w thermomixie zgodnie z przepisem: przepis na ciasto .
  2. Wa艂kuj ciasto i wykrawaj kr膮偶ki. Nadziewaj malinkami lub truskawkami i zlepiaj pierogi. 
  3. Nadzienie to same owoce. Nie s艂odz臋 ich ani nie kroj臋. Nadziewam piero偶ki ca艂ymi owocami. Cukrem posypuj臋 dopiero na talerzu.
  4. Pierogi wrzucaj na wrz膮c膮 i osolon膮 wod臋. Gotuj przez kilka minut od wyp艂yni臋cia.
  5. Odcedzaj i podawaj ze 艣mietan膮 i cukrem.




Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger