listopada 02, 2017

馃 kajzerki z przedzia艂kiem



Ciep艂e i puszyste jak chmurka bu艂eczki to zawsze dobra opcja na kolacj臋 lub 艣niadanie. Chleb jak to chleb, jest zawsze. A mi臋ciutkie bu艂eczki tylko od czasu do czasu. Kajzerki z przedzia艂kiem s膮 szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. A na ciep艂o najlepiej mi smakuj膮 z samym mas艂em i sol膮.


CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 g m膮ki pszennej
  • 35 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 1,5 艂y偶eczki soli
  • 1/2 艂y偶eczki cukru
  • 220 ml ciep艂ej wody
  • 40 g oleju
  • 1 jajko
  • mak do posypania


DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 wsyp do miski.  Zr贸b wg艂臋bienie na 艣rodku, wlej ciep艂膮 wod臋, do kt贸rej wsyp dro偶d偶e, cukier i s贸l. Zacznij zarabia膰 ciasto dolewaj膮c oleju. Ciasto powinno by膰 elastyczne. Odstaw na 15 minut.
  2. Blat podsyp m膮k膮. Wyr贸b przez chwil臋 ciasto i zagnie膰 w kul臋. T臋p膮 stron膮 no偶a podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci, a nast臋pnie ka偶d膮 cz臋艣膰 na p贸艂. W ten spos贸b otrzymasz 8 r贸wnych kawa艂k贸w. Ka偶dy kawa艂ek ciasta wyr贸b i uformuj na kszta艂t bu艂eczki. Po艂贸偶 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Przykryj 艣ciereczk膮.
  3. Teraz w艂膮cz piekarnik, ustaw temperatur臋 200 stopni. Nie r贸b tego wcze艣niej, bo czas nagrzewania piekarnika to czas drugiego wyrastania ciasta dro偶d偶owego. B臋dzie on kr贸tki, ale na kajzerki wystarczy.
  4. W miseczce rozbe艂taj jajko. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje, odkryj bu艂eczki i posmaruj jej jajkiem. Posyp te偶 makiem. Wstaw do piekarnika na drugi od do艂u poziom i piecz przez 30 minut.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia wsyp m膮k臋, s贸l, wod臋, olej, a na koniec dro偶d偶e i cukier ustaw 3 minuty / interwa艂. Zostaw w naczyniu na 15 minut.
  2. Blat podsyp m膮k膮. Wyr贸b przez chwil臋 ciasto i zagnie膰 w kul臋. T臋p膮 stron膮 no偶a podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci, a nast臋pnie ka偶d膮 cz臋艣膰 na p贸艂. W ten spos贸b otrzymasz 8 r贸wnych kawa艂k贸w. Ka偶dy kawa艂ek ciasta wyr贸b i uformuj na kszta艂t bu艂eczki. Po艂贸偶 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Przykryj 艣ciereczk膮.
  3. Teraz w艂膮cz piekarnik, ustaw temperatur臋 200 stopni.  Nie r贸b tego wcze艣niej, bo czas nagrzewania piekarnika to czas drugiego wyrastania ciasta dro偶d偶owego. B臋dzie on kr贸tki, ale na kajzerki wystarczy.
  4. W miseczce rozbe艂taj jajko. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje, odkryj bu艂eczki i posmaruj jej jajkiem. Posyp te偶 makiem. Wstaw do piekarnika na drugi od do艂u poziom i piecz przez 30 minut.








Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger