grudnia 29, 2020

馃崶 beza kawowa

 

tort bezowy

Dzisiaj co艣 dla tych, kt贸rzy kochaj膮 smak kawy. Dla mnie s艂odycz bezy mieszaj膮ca si臋 z gorycz膮 kawy to po艂膮czenie idealne. A dla Was?

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na bez臋:

  • bia艂ka z 12 jaj
  • szczypta soli
  • 600 g drobnego cukru
  • 2 艂y偶eczki octu lub soku cytryny
  • 4 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej

sk艂adniki na mas臋:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g 艣mietany krem贸wki 30%
  • 3 - 4 艂y偶ki cukru pudru
  • oko艂o 40 ml mocnej kawy parzonej (razem z fusami)

dodatkowo - gorzkie kakao do posypania

DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wy艂贸偶 je papierem. Narysuj o艂贸wkiem okr臋gi, aby u艂o偶y膰 r贸wne bezy.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  3. Bia艂ka ubijaj ze szczypt膮 soli. Kiedy b臋d膮 ju偶 sztywne, zacznij dodawa膰 cukier i ubijaj na najwy偶szych obrotach. Wa偶ne, aby ubija膰 bia艂ka na najwy偶szych obrotach do czasu otrzymania bia艂ej, sztywnej i b艂yszcz膮cej piany.
  4. Nast臋pnie zmniejsz obroty miksera, dodaj ocet oraz m膮k臋 i kr贸tko ubij. 
  5. Z ubitych bia艂ek uformuj 2 blaty. Mo偶na to zrobi膰 艂y偶k膮 lub za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego. 
  6. W艂贸偶 obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po w艂o偶eniu zmniejsz temperatur臋 do 140 stopni. Piecz przez 1 godzin臋, po czym zmniejsz temperatur臋 do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bez臋 w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej je艣li upieczesz j膮 wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza b臋dzie krucha na zewn膮trz, a spr臋偶ysta w 艣rodku. 
  7. Masa: mascarpone, 艣mietank臋 oraz cukier puder w艂贸偶 do misy miksera. Zmiksuj razem na g臋sty krem. Nast臋pnie dodawaj kaw臋 w kilku partiach, nie przerywaj膮c miksowania. Fusy musz膮 r贸wnie偶 trafi膰 do kremu.
  8. Z jednego blatu bezowego od艂am kawa艂ek - b臋dzie nam potrzebny do dekoracji.
  9. Na blat bezowy wy艂贸偶 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Nast臋pnie po艂贸偶 drugi blat bezowy i posmaruj go pozosta艂ym kremem. Pokrusz na krem kawa艂ki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mi臋ty.
  10. Najlepiej podawa膰 od razu po przygotowaniu.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia bezy. Wy艂贸偶 je papierem. Narysuj o艂贸wkiem okr臋gi, aby u艂o偶y膰 r贸wne bezy.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  3. W naczyniu TM nie zmie艣ci si臋 ca艂a piana z 12 bia艂ek, dlatego podziel sk艂aniki na bez臋 na 2 r贸wne cz臋艣ci i wykonaj ubijanie dwukrotnie.
  4. Do naczynia wlej 6 bia艂ek, dodaj szczypt臋 soli, za艂贸偶 motylek. Obroty 4 / 3 minuty. Nast臋pnie ustaw 6-7 minut / obroty 4 i w tym czasie dodawaj ma艂ymi porcjami cukier. Na koniec dodaj ocet oraz m膮k臋 i kr贸tko ubij.
  5. Z ubitych bia艂ek uformuj blat. Mo偶na to zrobi膰 艂y偶k膮 lub za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego. I ubij kolejn膮 porcj臋 bia艂ek wg punktu 4.
  6. W艂贸偶 obie blachy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Natychmiast po w艂o偶eniu zmniejsz temperatur臋 do 140 stopni. Piecz przez 1 godzin臋, po czym zmniejsz temperatur臋 do 100 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, ale go nie otwieraj. Pozostaw bez臋 w piekarniku na conajmniej 2 godziny, a najlepiej je艣li upieczesz j膮 wieczorem i zostawisz w piekarniku do rana. Upieczona beza b臋dzie krucha na zewn膮trz, a spr臋偶ysta w 艣rodku. 
  7. Masa: mascarpone, 艣mietank臋 oraz cukier puder w艂贸偶 do misy miksera. Zmiksuj razem na g臋sty krem. Nast臋pnie dodawaj kaw臋 w kilku partiach, nie przerywaj膮c miksowania. Fusy musz膮 r贸wnie偶 trafi膰 do kremu.
  8. Z jednego blatu bezowego od艂am kawa艂ek - b臋dzie nam potrzebny do dekoracji.
  9. Na blat bezowy wy艂贸偶 3/4 kremu. Rozsmaruj i posyp kakao. Nast臋pnie po艂贸偶 drugi blat bezowy i posmaruj go pozosta艂ym kremem. Pokrusz na krem kawa艂ki bezy, posyp kakao. Udekoruj listkami mi臋ty.
  10. Najlepiej podawa膰 od razu po przygotowaniu.
tort bezowy kawowy

beza



tort kawowy

tort bezowy kawowy

beza

tort bezowy kawowy


tort bezowy kawowy

1 komentarz :

  1. Ja uwielbiam bezy i mog艂abym je je艣膰 codziennie, a z dodatkiem kawy to po艂膮czenie idealne. Ciekawe po艂膮czenie smakowe. Sama bezy nigdy nie przyrz膮dza艂am, ale pomys艂 bardzo mi si臋 podoba i chyba czas na pierwszy raz. Mam nadziej臋, 偶e poradz臋 sobie z przygotowaniem i b臋d臋 cieszy膰 si臋 smakiem mojego ulubionego deseru :-)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger