listopada 03, 2017

馃崄 jesienne curry z dyni



Zwykle kupuj臋 do gotowania dyni臋 hokkaido. Jest to z mojej strony pragmatyzm, bo nie cierpi臋 obierania dyni. Uleg艂am jednak ostatnio  mi艂ej Pani w warzywniaku, kt贸ra zaoferowa艂a mi dyni臋 w cenie 1 z艂 za kilogram. No...ale pozosta艂a kwestia obrania tej偶e dyni. Mi艂ym g艂osem poprosi艂am m臋偶a o pomoc. Nigdy tego nie robi艂, wi臋c zgodzi艂 si臋 ochoczo. Pierwszy i ostatni raz - jak mniemam :P
Z pi臋knej pe艂nej s艂o艅ca dyni powsta艂o pyszne jesienne curry z kurczakiem.

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 800g surowej dyni
  • 1 pier艣 z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego lub zwyk艂ego krowiego (w zale偶no艣ci co macie w domu)
  • 200 ml bulionu
  • 6-7 listk贸w kafiru
  • 1 p艂aska 艂y偶ka pasty curry - zielonej
  • s贸l i cukier do smaku
  • olej kokosowy (do podsma偶enia kurczaka)
  • 4 艂y偶ki zimnej wody + 1 p艂aska 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej 
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny (opcjonalnie)
DO DZIE艁A:
  1. Dyni臋 obierz ze sk贸ry. Pokr贸j w kostk臋. Wrzu膰 do du偶ego garnka i zalej mlekiem oraz bulionem. Wrzu膰 li艣cie kafiru oraz dodaj past臋 curry. Przykryj garnek pokryw膮 i gotuj przez oko艂o 20 minut, a偶 zmi臋knie dynia.
  2. Kurczaka pokr贸j na du偶e kawa艂ki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsma偶 mi臋so. 
  3. Gdy dynia b臋dzie mi臋kka, dodaj do niej kurczaka i pomieszaj. 
  4. W 4 艂y偶kach zimnej wody rozpu艣膰 m膮k臋 ziemniaczan膮. Do gotuj膮cej si臋 potrawy wlej roztw贸r i szybko wymieszaj. Curry z dyni nabierze g臋sto艣ci. Na koniec dopraw sol膮 i cukrem.
  5. Przed podaniem mo偶na ewentualnie skropi膰 sokiem z cytryny. Posypa膰 kolendr膮 lub szczypiorkiem. Podawa膰 z ulubion膮 kasz膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wlej 400 ml wody. Na przystawk臋 VAROMA wy艂贸偶 dyni臋. Ustaw 20 minut / VAROMA / obroty 1.
  2. Kurczaka pokr贸j na du偶e kawa艂ki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsma偶 mi臋so. 
  3. Gdy dynia b臋dzie gotowa prze艂贸偶 j膮 do du偶ego garnka wraz z kurczakiem.  Zalej mlekiem oraz bulionem. Wrzu膰 li艣cie kafiru oraz dodaj past臋 curry. Przykryj garnek pokryw膮 i gotuj przez oko艂o 10 minut. Mo偶esz te偶 gotowa膰 curry przez 10 minut w naczyniu TM na wstecznych obrotach 1, przy temp. 97 stopni. W贸wczas dynia raczej straci sw贸j kszta艂t. Wyb贸r zostawiam Wam.
  4. W  4 艂y偶kach zimnej wody rozpu艣膰 m膮k臋 ziemniaczan膮. Do gotuj膮cej si臋 potrawy wlej roztw贸r i szybko wymieszaj. Curry z dyni nabierze g臋sto艣ci. Na koniec dopraw sol膮 i cukrem.
  5. Przed podaniem mo偶na ewentualnie skropi膰 sokiem z cytryny. Posypa膰 kolendr膮 lub szczypiorkiem. Podawa膰 z ulubion膮 kasz膮.





Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger