pa藕dziernika 14, 2017

馃崼 babka malinowo-czekoladowa



Potrzeba matk膮 wynalazku. Wyznaj臋 t膮 zasad臋 w 偶yciu i powiem Wam, 偶e w kuchni sprawdza si臋 r贸wnie偶 艣wietnie. Dow贸d? Oto ciasto, kt贸re powsta艂o z resztek. 艁atwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Do jego przygotowania wykorzysta艂am jesienne malinki oraz wielkanocne czekoladki .... znalezione w czelu艣ciach pokoju dzieci臋cego ;) smacznego

CO POTRZEBUJEMY:


  • 100 g czekolady


sk艂adniki mokre:

  • 3 gar艣cie malin
  • 2 jajka
  • 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
  • 4 艂y偶ki oleju
sk艂adniki suche:
  • 1 szklanka m膮ki pszennej
  • 1/2 szklanki m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
  • 5 艂y偶ek cukru (lub ksylitolu, stewi - tego czego u偶ywasz do s艂odzenia)
  • po 1 p艂askiej 艂y偶eczce sody i proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1/2 艂y偶eczki kardamonu
  • 2 艂y偶ki kakao


DO DZIE艁A:

  1. Piekarnik nastaw na 190 stopni.
  2. Przygotuj 2 miski. W jednej umie艣膰 mokre sk艂adniki i rozmieszaj je, a nast臋pnie zblenduj. W drugiej misce umie艣膰 wszystkie suche sk艂adniki i wymieszaj je dok艂adnie. Nast臋pnie dodaj do mokrych - suche sk艂adniki po 艂y偶ce i po艂膮cz na jednolit膮 mas臋. 
  3. Na koniec posiekaj czekolad臋 - mog膮 by膰 spore kawa艂ki. Wrzu膰 do ciasta i zamieszaj 艂y偶k膮.
  4. Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 50 minut. Przed wyj臋ciem sprawd藕 patyczkiem czy jest upieczone. W razie potrzeby wyd艂u偶 czas pieczenia.
  5. Babk臋 przed wstawieniem do pieca posypa艂am cukrem perlistym.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Piekarnik nastaw na 190 stopni.
  2. Do naczynia w艂贸偶 mokre sk艂adniki i zmiksuj - 12 sekund / obroty 6.
  3. Teraz wsyp wszystkie suche sk艂adniki w kolejno艣ci wymienionej powy偶ej. Ustaw 12 sekund / obroty 4.
  4. Na koniec posiekaj czekolad臋 - mog膮 by膰 spore kawa艂ki. Wrzu膰 do naczynia i ustaw 5 sekund / obroty 4.
  5. Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 50 minut. Przed wyj臋ciem sprawd藕 patyczkiem czy jest upieczone. W razie potrzeby wyd艂u偶 czas pieczenia.
  6. Babk臋 przed wstawieniem do pieca posypa艂am cukrem perlistym.





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger