pa藕dziernika 06, 2019

馃崊 ketchup z cukinii

ketchup z cukinii

Ka偶dy, kto posmakuje tego ketchupu, nie mo偶e uwierzy膰, 偶e jego baz膮 jest cukinia. Wypracowa艂am dwie wersje tego sosu - 艂agodn膮 i pikantn膮. Generalnie gotuj臋 go na bie偶膮co, bo szybko schodzi do kanapek. Ale p贸ki jesienna cukinia jest w dobrej cenie, musz臋 przyrz膮dzi膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰, 偶eby by艂 zapas na zim臋. Wam te偶 to polecam. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1,5 kg cukinii (najlepiej niedu偶e)
  • 400 koncentratu pomidorowego
  • 400 g cebuli
  • 1 szklanka cukru (ok. 250 g)
  • 3/4 szklanki octu jab艂kowego (180 g)
  • 2 艂y偶ki soli
  • 2 艂y偶eczki s艂odkiej papryki
  • 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki (dla ketchupu 艂agodnego) lub 2 艂y偶eczki (dla ketchupu ostrego)

DO DZIE艁A:

  1. Cukinie i cebul臋 obierz ze sk贸ry. Nast臋pnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W艂贸偶 do garnka i zasyp sol膮. Odstaw na kilka godzin lub na noc do lod贸wki.
  2. Po tym czasie dosyp cukier, wlej ocet i gotuj cukini臋 przez oko艂o p贸艂 godziny, mieszaj膮c. 
  3. Nast臋pnie dodaj koncentrat pomidorowy, papryk臋 s艂odk膮 oraz ostr膮. Dobrze wszystko wymieszaj i zn贸w gotuj przez 15 minut. 
  4. Teraz zmiksuj ketchup blenderem do uzyskania g艂adkiej konsystencji.
  5. Ketchup przelej do wyparzonych s艂oik贸w. Zakr臋膰 i odstaw do g贸ry nogami. Po ostygni臋ciu wstaw s艂oiki do zimnego piekarnika. Ustaw temperatur臋 100 stopni i czas 25 minut (wraz z czasem nagrzewania piekarnika). Po zapasteryzowaniu ketchup jest gotowy i mo偶e posta膰 kilka miesi臋cy. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do przepisu u偶yj po艂owy sk艂adnik贸w, poniewa偶 podana powy偶ej ilo艣膰 nie zmie艣ci si臋 w naczyniu.
  2. Cukinie i cebul臋 obierz ze sk贸ry. Pokr贸j na spore kawa艂ki i w艂贸偶 do naczynia. Rozdrobnij 12 sekund / obroty 7. Wsyp s贸l i gotuj 15 minut / VAROMA / obroty 2.
  3. Po tym czasie dodaj ocet i cukier i ponownie zagotuj 10 minut / VAROMA / obroty 2.
  4. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, papryk臋 s艂odk膮 oraz ostr膮. Gotuj kolejne 10 minut / VAROMA / obroty 2.
  5. Teraz zmiksuj ketchup do uzyskania g艂adkiej konsystencji - 20 sekund / obroty 7-8. 
  6. Ketchup przelej do wyparzonych s艂oik贸w. Zakr臋膰 i odstaw do g贸ry nogami. Po ostygni臋ciu wstaw s艂oiki do zimnego piekarnika. Ustaw temperatur臋 100 stopni i czas 25 minut (wraz z czasem nagrzewania piekarnika). Po zapasteryzowaniu ketchup jest gotowy i mo偶e posta膰 kilka miesi臋cy. 

przetwory z cukinii

przetwory

ketchup


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger