czerwca 01, 2017

馃枑馃徎 zio艂owe paluchy z ciasta francuskiego






Wycieczka szkolna to jeden z pretekst贸w, aby przygotowa膰 smako艂yk niespodziank臋. W domu sko艅czy艂y si臋 jajka, wi臋c plan na ma艣lane bu艂eczki wzi膮艂 w 艂eb. Pomy艣la艂am, 偶e tym razem nie b臋dzie na s艂odko….tym razem przygotowa艂am serowo zio艂owe paluchy. 
Taka przek膮ska to dobre rozwi膮zanie nie tylko na wycieczk臋 szkoln膮 czy drugie 艣niadanie do szko艂y. To r贸wnie偶 dobry pomys艂 na imprezy ... te dla dzieci i te dla doros艂ych. 
Zapraszam.


CO POTRZEBUJEMY:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kulk臋 mozzarelli
  • 3 ga艂膮zki dowolnych 艣wie偶ych zi贸艂
  • 50 g sera 偶贸艂tego
  • 1 艂y偶eczka papryki w臋dzonej
  • s贸l
  • 1 艂y偶ka mleka
  • czarnuszka do posypania

DO DZIE艁A:
Ciasto delikatnie rozwa艂kuj. Przetnij na p贸艂 - na dwa r贸wne kawa艂ki. Ponak艂uwaj widelcem.
Ser mozarella i ser z贸艂ty zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Posiekaj zio艂a, dodaj 艂y偶eczk臋 soli oraz 艂y偶eczk臋 papryki w臋dzonej i wymieszaj z serami. 
Mas臋 serow膮 na艂贸偶 na po艂ow臋 ciasta. Roz艂贸偶 r贸wno na ca艂o艣ci i nakryj drugim kawa艂kiem. Potnij na pasy grubo艣ci 2-3 cm. Ka偶dy pas ciasta zwi艅 wok贸艂 w艂asnej osi i po艂贸偶 na wy艂o偶onej papierem blaszce. Posmaruj mlekiem i posyp czarnuszk膮. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Ciasto delikatnie rozwa艂kuj. Przetnij na p贸艂 - na dwa r贸wne kawa艂ki. Ponak艂uwaj widelcem.
2. Do naczynia w艂贸偶 zio艂a, s贸l, papryk臋 w臋dzon膮 oraz sery - ustaw 10 sekund / obroty 6. 
3. Mas臋 serow膮 na艂贸偶 na po艂ow臋 ciasta. Roz艂贸偶 r贸wno na ca艂o艣ci i nakryj drugim kawa艂kiem. Potnij na pasy grubo艣ci 2-3 cm. Ka偶dy pas ciasta zwi艅 wok贸艂 w艂asnej osi i po艂贸偶 na wy艂o偶onej papierem blaszce. Posmaruj mlekiem i posyp czarnuszk膮. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Ciasto mo偶na posmarowa膰 偶贸艂tkiem, zamiast mlekiem. B臋dzie w贸wczas mie膰 bardziej wyrazisty kolor.
  • Nak艂uwanie widelcem ciasta francuskiego zwi臋kszy jego puszysto艣膰.
  • Paluchy nadaj膮 si臋 艣wietnie jako dodatek do czystego barszczyku.

















2 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger