pa藕dziernika 01, 2016

馃崝 buraczek's



Jak to zwykle przed urlopem przysz艂a pora na szybkie czyszczenie lod贸wki. W ten spos贸b uda艂o mi sie w ko艅cu przygotowa膰 warzywnego burgera. W planach by艂 ju偶 od kilku miesi臋cy - ze wzgl臋du na moje uwielbienie bezmi臋snych burger贸w serwowanych w Krowarzywa. I tak - my艣l przesz艂a w czyn i mam. Pyszne burgery buraczane 馃槑

CO POTRZEBUJEMY:
  • p臋czek kopru 
  • 500 g ugotowanych i startych buraczk贸w 
  • puszka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 z膮bki czosnku
  • 100 g ugotowanej bia艂ej kaszy gryczanej
  • 2 cm 艣wie偶ego imbiru
  • 50 g pestek z dyni
  • 1/2 艂y偶eczki przyprawy butter chicken masala
  • 1 艂y偶eczka przyprawy do drobiu
  • 2 艂y偶eczki majeranku
  • 1/2 艂y偶eczki sproszkowanego ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1/2 kulki mozarelli (rozdrobniona)


DO DZIE艁A:
Koperek posiekaj. Do naczynia miksuj膮cego lub do miski, w kt贸rej b臋dziesz blendowac wrzu膰: buraczki, kasze, ciecierzyc臋 i pestki dyni. Miksuj na g艂adka mas臋. Dodaj koper i przyprawy i jeszcze raz dok艂adnie po艂膮cz wszystkie sk艂adniki. 

Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przy pomocy ringu formuj burgery grubo艣ci oko艂o 1,5 - 2,5 cm. Piecz 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni, w zale偶no艣ci od grubo艣ci "kotlecik贸w". Nie 艣ci膮gaj od razu z blaszki tylko pozostaw, aby wystyg艂y. 

Przepis dla u偶ytkownik贸w TM:
1. W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki do   Closed lid  - rozdrobnij 4 sekundy/obroty 4
2. Ustaw czas na 2 minuty i zwi臋kszaj obroty, aby uzyska膰 g艂adk膮 mas臋.
3. Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przy pomocy ringu formuj burgery grubo艣ci oko艂o 1,5 - 2,5 cm. Piecz 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni, w zale偶no艣ci od grubo艣ci "kotlecik贸w". Nie 艣ci膮gaj od razu z blaszki tylko pozostaw, aby wystyg艂y. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Buraczeks mo偶na serwowa膰 na kilka sposob贸w: jako kotlecik do obiadu, jako burger lub dodatek do sa艂atki
  • Nie 艣ci膮gaj ciep艂ego kotleta z blachy, poniewa偶 ryzykujesz, 偶e si臋 rozpadnie. 
  • Gdy zale偶y Ci na buraczeksie do burgera - staraj si臋, aby  nie by艂 grubszy ni偶 1,5 cm.
  • smacznego ! 











Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger