pa藕dziernika 10, 2019

馃ィ klasyczna zupa grzybowa

przepis na zup臋 grzybow膮



W tym roku zebrali艣my najwi臋cej grzyb贸w w naszym dotychczasowym dorobku. Pierwszy raz zbiory wystarczy艂y na suszenie, zup臋 grzybow膮, sos i jeszcze na dzisiejsze zapiekanki. Totalna rozpusta grzybowa. W domu rozchodzi si臋 zapach grzyb贸w i czu膰 ju偶 jesienn膮 aur臋. Ale ja to lubi臋.

CO POTRZEBUJEMY:
  • oko艂o 2-3 l wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • oko艂o 1 kg ziemniak贸w
  • niedu偶y kawa艂ek selera
  • lubczyk (4-5 ga艂膮zek)
  • 5 ziarenek ja艂owca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 li艣cie laurowe
  • 1 艂y偶ka domowej bulionetki (przepis na bulionetk臋) - opcjonalnie
  • oko艂o 1 kg le艣nych grzyb贸w
  • 1-2 cebule
  • 100g mas艂a
  • s贸l i pieprz
DO DZIE艁A:
  1. Wod臋 wlej do garnka. Przykryj i postaw na kuchence, aby zagotowa膰.
  2. Obierz marchew, pietruszk臋, seler i ziemniaki. Ziemniaki i seler pokr贸j w kostk臋, a marchewk臋 i pietruszk臋 w plasterki. Do garnka z wod膮 dodaj pokrojone warzywa, lubczyk oraz ziele angielskie, li艣膰 laurowy, ja艂owiec oraz bulionetk臋 *opcjonalnie. 
  3. Cebul臋 obierz ze sk贸rki i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej mas艂o i przesma偶 cebul臋. Po kilku minutach dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Sma偶 +/- 15 minut-20 minut tak, aby  woda odparowa艂a. 
  4. Gdy warzywa si臋 ugotuj膮 i b臋d膮 mi臋kkie dodaj do zupy grzyby. Pos贸l i popieprz do smaku
  5. Opcjonalnie je艣li chcesz, mo偶esz doda膰 gar艣膰 makaronu. Ja doda艂am niedu偶o takich zwyk艂ych nitek jak do roso艂u.
  6. Podawaj z 艂y偶k膮 艣mietany na ka偶dym talerzu i posyp pietruszk膮 lub koperkiem.
zupa

zupa grzybowa przepis

zupa grzybowa

zupa grzybowa

przepis na zup臋 z grzyb贸w

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger