lutego 26, 2019

馃崼 brownie jaglane z mas艂em orzechowym


Kt贸rego艣 dnia ugotowa艂am za du偶o kaszy jaglanej. Le偶a艂a sobie w lod贸wce i czeka艂a, a偶 j膮 zjemy, ale nikt nie mia艂 na ni膮 ochoty. Postanowi艂am co艣 z niej zrobi膰, bo nie lubi臋, gdy jedzenie si臋 marnuje. I wtedy przypomnia艂y mi si臋 ciasta jaglane. Kiedy艣 piek艂am ju偶 szarlotk臋 jaglan膮. A tym razem postawi艂am na brownie. I to by艂 strza艂 w 10. Zapraszam Was na wilgotne, czekoladowo-orzechowe ciasto czyli brownie jaglane z mas艂em orzechowym.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 2 艂y偶ki mas艂a orzechowego
  • 3 jajka
  • 4-5 艂y偶ek miodu
  • 2 艂y偶ki 艣mietany
  • 50 ml oleju
  • 50 g mlecznej czekolady (je艣li wolisz mo偶e by膰 gorzka)
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3 艂y偶ki m膮ki kokosowej
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 艂y偶eczka mleka
  • orzechy pekan lub w艂oskie

DO DZIE艁A:
  1. Kasz臋 przep艂ucz kilka razy pod ciep艂膮 wod膮. Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, wsyp 艂y偶eczk臋 soli i 艂y偶k臋 oleju. Zagotuj. Do wrz膮cej wody wsyp kasz臋. Zmniejsz ogie艅 i gotuj 16-18 minut. 
  2. Czekolad臋 (50 g) drobno posiekaj.
  3. Wystudzon膮 kasz臋 jaglan膮 zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj do niej wszystkie pozosta艂e sk艂adniki wraz z posiekan膮 czekolad膮 i zmiksuj blenderem, a偶 uzyskasz jednolit膮 i aksamitn膮 mas臋 czekoladow膮.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Kwadratow膮 foremk臋 do brownie wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu u艂贸偶 orzechy pekan. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Przed wyj臋ciem sprawd藕 patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  6. Gdy brownie wystygnie - roztop w garnuszku czekolad臋 z dodatkiem 艂y偶eczki mleka. Udekoruj ciasto polew膮 z czekolady.
THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Kasz臋 przep艂ucz kilka razy pod ciep艂膮 wod膮. Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, wsyp 艂y偶eczk臋 soli i 艂y偶k臋 oleju. Zagotuj. Do wrz膮cej wody wsyp kasz臋. Zmniejsz ogie艅 i gotuj 16-18 minut. 
  2. Czekolad臋 (50 g) w艂贸偶 do naczynia i rzdrobnij - 5 sekund obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki.
  3. Nie myj naczynia. W艂贸偶 wystudzon膮 kasz臋 jaglan膮, dodaj mas艂o orzechowe i zblenduj na g艂adk膮 mas臋 - 10 sekund / obroty 4 (zwi臋kszaj膮c do 6).
  4. Nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i posiekan膮 czekolad臋. Zmiksuj 20 sekund / obroty 5.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Kwadratow膮 foremk臋 do brownie wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu u艂贸偶 orzechy pekan. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Przed wyj臋ciem sprawd藕 patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  7. Gdy brownie wystygnie - roztop w garnuszku czekolad臋 z dodatkiem 艂y偶eczki mleka. Udekoruj ciasto polew膮 z czekolady. 



1 komentarz :

  1. Mo偶na jako艣 zast膮pi膰 m膮k臋 kokosow膮?

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger