grudnia 12, 2018

馃悷 艣ledzik curry


艢ledzie albo si臋 lubi albo nie cierpi. Nie ma stanu po艣rodku. Moja rodzina zdecydowanie nale偶y do wielbicieli tych ryb. Dodam, 偶e nawet najm艂odsza w rodzinie z lubo艣ci膮 wcina 艣ledziki z r贸偶nymi dodatkami. Na Bo偶e Narodzenie przygotowuj臋 z regu艂y 艣ledziki z suszonymi pomidorami. Przepis na nie znajdziecie tutaj - link do przepisu. A w ubieg艂ym roku testowa艂am 艣ledzie w sosie tzatzyki - 艣wietny przepis i bardzo proste wykonanie (przepis na 艣ledzie w sosie tzatzyki). 
Dzi艣 polecam co艣 nowego czyli 艣ledzika curry. Wykonanie jest bajecznie proste, a smak po prostu genialny.

CO POTZREBUJEMY:

  • oko艂o 9-10 p艂at贸w 艣ledziowych (ze s艂onej zalewy)
sk艂adniki na sos:
  • ma艂a 艣mietana 18%
  • 3 艂y偶ki majonezu
  • 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
  • 3 艂y偶ki musztardy francuskiej
  • 2 艂y偶ki musztardy zwyk艂ej
  • 3 艂y偶eczki pasty curry (najlepiej 偶贸艂tej)


DO DZIE艁A:

  1. Wymocz 艣ledzie w wodzie przez minimum godzin臋.
  2. Wszystkie sk艂adniki na sos umie艣膰 w misce i wymieszaj.
  3. Pokr贸j 艣ledzie na oko艂o 2 centymetrowe kawa艂ki. 
  4. Uk艂adaj w s艂oiku lub naczyniu na zmian臋: 艣ledzie i sos. Wstaw do lod贸wki na min. 12 godzin.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Wymocz 艣ledzie w wodzie przez minimum godzin臋.
  2. Wszystkie sk艂adniki na sos umie艣膰 w naczyniu i wymieszaj - 10 sekund / obroty wsteczne 3,5.
  3. Pokr贸j 艣ledzie na oko艂o 2 centymetrowe kawa艂ki. 
  4. Uk艂adaj w s艂oiku lub naczyniu na zmian臋: 艣ledzie i sos. Wstaw do lod贸wki na min. 12 godzin.




1 komentarz :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger