grudnia 10, 2018

馃巹 ciasteczka marcepanowe



Sezon na wypieki bo偶onarodzeniowe w pe艂ni, dlatego w mojej kuchni pachnie ju偶 cynamonem, migda艂ami i wanili膮. Po 艣wi臋cie Marcina zosta艂 mi niewykorzystany bia艂y mak, a raczej gotowa masa makowa o smaku marcepana firmy Bakalland. Skusi艂 mnie do zakupu sk艂ad - bez syropu glukozowego oraz konserwant贸w. Mas臋 makow膮 Bakalland zakupi艂am w Carrefourze. Na stronie producenta znajdziecie wi臋cej informacji o tym produkcie - tutaj link: Bakalland
Ciasteczka s膮 lekko biszkoptowe, smakuj膮 marcepanem, a z zewn膮trz posiadaj膮 delikatn膮 i chrupi膮c膮 skorupk臋, kt贸ra powstaje z cukru pudru. Zapraszam do 艣wi膮tecznego pieczenia.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki mokre:
  • 1 jajko
  • 180 g cukru
  • 150 g mas艂a
  • masa makowa bia艂a o smaku marcepanowym Bakalland 400 g
sk艂adniki suche:
  • 350 g m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki sody
  • szczypta soli
pozosta艂e:
  • cukier puder - do obtaczania ciasteczek
DO DZIE艁A:

  1. Przy pomocy miksera utrzyj mas艂o z cukrem. Nast臋pnie dodaj jajko oraz mas臋 makow膮 i zn贸w po艂膮cz na jednolit膮 mas臋.
  2. Dodaj wszystkie suche sk艂adniki i zmiksuj.
  3. Odstaw mas臋 do lod贸wki na minimum 2 godziny (a najlepiej na ca艂y dzie艅). Po tym czasie formuj kuleczki i obtaczaj je w cukrze pudrze. Musisz to zrobi膰 szybko, aby ciasto zachowa艂o kszta艂t. Nie przejmuj si臋, 偶e ciasto jest kleiste. Takie w艂a艣nie powinno by膰.
  4. Blaszki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. 
  5. Piecz 13-14 minut w temperaturze 180 stopni. 
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. W艂贸偶 do naczynia mas艂o i cukier i utrzyj - 1 minuta / obroty 3,5. Nast臋pnie dodaj jajko i mas臋 makow膮 - ustaw 30 sekund / obroty 3.
  2. Dodaj wszystkie suche sk艂adniki. Wymieszaj 40 sekund / obroty 4. Sprawd藕 czy wszystko dobrze si臋 po艂膮czy艂o. W razie potrzeby zgarnij mas臋 na dno naczynia i powt贸rz czynno艣膰.
  3. Odstaw mas臋 do lod贸wki na minimum 2 godziny (a najlepiej na ca艂y dzie艅). Po tym czasie formuj kuleczki i obtaczaj je w cukrze pudrze. Musisz to zrobi膰 szybko, aby ciasto zachowa艂o kszta艂t. Nie przejmuj si臋, 偶e ciasto jest kleiste. Takie w艂a艣nie powinno by膰.
  4. Blaszki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. 
  5. Piecz 13-14 minut w temperaturze 180 stopni. 




Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger