kwietnia 22, 2018

馃崘sypane ciasto z gruszkami


Wi臋kszo艣膰 z nas zna os艂awion膮 szarlotk臋 sypan膮. Dzi艣 u mnie wariacja tego ciasta tyle, 偶e z gruszkami. A gruszki otrzyma艂am od siostry Beaty i postanowi艂am je przemyci膰 w cie艣cie - bo tak zwyczajnie m艂odzie偶 by nie zjad艂a. Wysz艂a podrabiana szarlota - istne niebo w g臋bie. Przygotowanie oczywi艣cie proste, raptem 10 minut i w臋druje do pieca.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 4 - 5 gruszek z zalewy (ewentualnie 艣wie偶e - lekko podsma偶one)
  • 1/2 szklanki m膮ki 偶ytniej razowej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 3 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych
  • oko艂o 80 g zimnego mas艂a
  • 2 艂y偶ki cukru waniliowego (opcjonalnie) - przepis na domowy cukier
  • cynamon

DO DZIE艁A:
  1. Gruszki wyci膮gnij z zalewy. Je艣li maj膮 gniazda nasienne - usu艅 je, a nast臋pnie zetrzyj owoce  na tarce na grubych oczkach lub wrzu膰 do malaksera.
  2. W misce wymieszaj m膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia.
  3. Foremk臋 na brownie (niedu偶a kwadratowa) wy艂贸偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Boki posmaruj mas艂em. 2/3 sypkich sk艂adnik贸w wysyp do formy. Na to wy艂贸偶 gruszki i wysyp pozosta艂膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w.
  4. Mas艂o pokr贸j na cieniutkie plasterki i uk艂adaj na wierzchu. Na koniec posyp cynamonem oraz cukrem waniliowym (opcjonalnie).
  5. W艂贸偶 do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
  6. Ciasto jest bardzo s艂odkie - dlatego pokr贸j je w niewielkie kwadraciki. Dla dekoracji posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami waniliowymi.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Guszki wyci膮gnij z zalewy. Je艣li maj膮 gniazda nasienne - usu艅 je, a nast臋pnie w艂贸偶 owoce do naczynia. Ustaw 4 sekundy / obroty 4.
  2. W misce wymieszaj m膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia.
  3. Foremk臋 na brownie (niedu偶a kwadratowa) wy艂贸偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Boki posmaruj mas艂em. 2/3 sypkich sk艂adnik贸w wysyp do formy. Na to wy艂贸偶 gruszki i wysyp pozosta艂膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w. 
  4. Mas艂o pokr贸j na cieniutkie plasterki i uk艂adaj na wierzchu. Na koniec posyp cynamonem oraz cukrem waniliowym (opcjonalnie).
  5. W艂贸偶 do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
  6. Ciasto jest bardzo s艂odkie - dlatego pokr贸j je w niewielkie kwadraciki. Dla dekoracji posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami waniliowymi.





Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger