lutego 04, 2017

馃 pikantna zupa madziarska



Dania jednogarnkowe to co艣 co bardzo lubi臋. Z regu艂y przygotowanie jest szybkie i nie wymaga specjalnych umiej臋tno艣ci kulinarnych. Wystarczy dobrze wybra膰 sk艂adniki, przyprawy i efekt jest murowany. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 0,5 kg mielonego mi臋sa (u mnie indycze)
  • 3 cebule
  • 3 z膮bki czosnku
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 50 ml sosu Madziar贸w FOLWARK
  • 1 papryka czerwona
  • 1 du偶y batat
  • por (oko艂o 10 cm)
  • 1 marchewka
  • olej do sma偶enia

PRZYPRAWY:
  • ok. 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka papryki chilli
  • p贸艂 艂y偶eczki imbiru
  • 2 艂y偶ki majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • 3 li艣cie laurowe
  • 1 p艂aska 艂y偶ka domowej vegety (przepis tu —> K L I K )
  • 1 艂y偶ka suszonego lub 艣wie偶ego koperku
  • s贸l i pieprz do smaku



DO DZIE艁A:
Cebul臋 posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. 
Na rozgrzanem oleju podsma偶 cebul臋. Pod koniec dodaj czosnek, a po chwili mi臋so mielone.  Przemieszaj i sma偶 kilka minut po czym prze艂贸偶 do du偶ego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i sos Madziar贸w FOLWARK. Wlej 2 szklanki wody i du艣 na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszaj膮c.
Teraz pokr贸j w grub膮 kostk臋 batata i papryk臋 , a pora i marchewk臋 w plasterki. Po 20 minutach gotowania zupy dodaj warzywa. Zalej wod膮 tak, aby przykry艂a wszystkie sk艂adniki. Gotuj kolejne 20 minut. Na koniec dopraw ewentualnie sol膮 / pieprzem.
Podawaj z kleksem 艣mietany.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
Je艣li lubisz bardziej pikantne potrawy mo偶esz doda膰 dodatkow膮 艂y偶k臋 chilli.
Zupa jest bardzo syc膮ca, ale mo偶na podawa膰 j膮  z dodatkiem ry偶u lub chlebem.












Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger