lipca 19, 2016

馃崜tarta z truskawkami




Truskawki na straganach jeszcze si臋 czerwieni膮, wi臋c mam ju偶 kolejne ciasto z truskawkami na swoim koncie. Taka szybka improwizacja, a efekt 艣wietny. Mia艂o by膰 z kremem z mascarpone wzbogaconym o budy艅. Ale niestety co艣 mnie podkusi艂o i u偶y艂am kupowanego budyniu, kt贸ry mnie zdradzi艂. Wysz艂a zupa a nie masa i wszystko trafi艂o do kosza. A ciasto musia艂o by膰 na ju偶 - wi臋c poratowa艂am si臋 bit膮 艣mietan膮 i wszystko dobrze si臋 sko艅czy艂o. A smaki fajnie si臋 skomponowa艂y…jesienne cynamonowe jab艂ko z letni膮 truskawk膮 i delikatn膮 nut膮 r贸偶y…nie potrafi臋 tego opisa膰, musicie po prostu spr贸bowa膰.


CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na kruche ciasto:
  • 200 g mas艂a
  • 300 g m膮ki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • 2 偶贸艂tka


pozosta艂e sk艂adniki:
  • konfitura z p艂atk贸w r贸偶y
  • cynamon 
  • 1 艂y偶eczka chia
  • truskawki
  • bita 艣mietana


DO DZIE艁A:
Mas艂o posiekaj razem z cukrem. Dodaj m膮k臋, 偶贸艂tka i szybko zagnie膰. Zawi艅 w foli臋 i w艂贸偶 do lod贸wki na oko艂o 30-40 minut. Po tym czasie wy艂贸偶 na form臋 do tarty i ponak艂uwaj widelcem. Nakryj ciasto foli膮 aluminiow膮. Wysyp na g贸r臋 suchy groch, aby sp贸d upiek艂 si臋 r贸wno. Piecz w 180 stopni przez 10 minut. Zdejmij foli臋 i piecz jeszcze oko艂o 5-7 minut.
Po wystudzeniu ciasta posmaruj go cieniutko konfitur膮 r贸偶an膮. Jab艂ka udu艣 z cynamonem, dodaj chia i wy艂贸偶 na ciasto. Gdy b臋dzie ch艂odne wy艂贸偶 bit膮 艣mietan臋 i na g贸r臋 pokrojone truskawki. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Warto upiec ciasto wieczorem, aby nast臋pnego dnia rano zabra膰 si臋 za wyko艅czenie tarty, bez zb臋dnego oczekiwania na wystudzenie si臋 spodu.
  • Bita 艣mietana: mo偶e by膰 ubita z mlekiem (np. 艢nie偶ka) lub gdy bardzo nam si臋 艣pieszy - kupiona w aerozolu i wyciskana bezpo艣rednio na ciacho








4 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger