lutego 24, 2016

kurczak na butelce piwa



Mi臋so drobiowe jest wdzi臋czne w przygotowaniu ze wzgl臋du na szybko艣膰 i 艂atwo艣膰 obr贸bki. Tym bardziej je艣li jest serwowane jako danie z pieca. Uwielbiam takie szybkie przepisy. Moja propozycja na kurczaka w ca艂o艣ci to kurczak na butelce piwa. Piwo paruj膮c zapewnia w trakcie pieczenia odpowiednie nawil偶enie mi臋sa. Dzi臋ki temu piersi s膮 r贸wnie soczyste jak bioderko. 



CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 ca艂y kurczak (najlepiej swojski lub zagrodowy)
  • 1 butelka piwa
  • s贸l, pieprz, papryka s艂odka i ostra


DO DZIE艁A:
Kurczaka natrzyj sol膮 oraz przyprawami i w艂贸偶 do lod贸wki na 2-3 godziny. Umyj butelk臋 z piwem, otw贸rz i odlej po艂ow臋. Posad藕 kurczaka na butelce. Wstaw do piekarnika. Najlepiej w naczyniu 偶aroodpornym, do kt贸rego wytopi si臋 t艂uszcz. Piecz w zale偶no艣ci od wagi : 1kg kury = 1 godzina pieczenia. Temperatura 180 stopni. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Niekt贸rzy przyrz膮dzaj膮 dodatkowo marynat臋 z zio艂ami (estragon, tymianek, oliwa, sok z cytryny) i marynuj膮 kurczaka po uprzednim zasoleniu. W marynacie trzymaj膮 kur臋 ca艂膮 noc. R贸wnie偶 w trakcie pieczenia smaruj膮 kur臋 marynat膮. Jeszcze tej opcji nie testowa艂am, ale s膮dz臋, 偶e jest pyszna.
  • Piwo nie musi kipie膰. Wa偶ne, 偶e paruje w trakcie pieczenia i nawil偶a mi臋sko. Chocia偶 wstawiaj膮c pierwszy raz kurk臋, my艣la艂am, 偶e b臋dzie delikatnie si臋 s膮czy膰 i oblewa膰 j膮…ale nie! Proponuj臋 jednorazowo dosypa膰 szczypt臋 soli do butelki tak, 偶eby piwo wysz艂o i zala艂o kurczaka. A potem ju偶 tylko parowanie … ;)
  • 艢wietn膮 opcj膮 jest przygotowanie warzyw i upieczenie ich w sosie, kt贸ry powstaje w trakcie pieczenia. Mog膮 to by膰 ziemniaki, marchewka, bataty czy inne ulubione warzywa. Ja wyci膮gn臋艂am zamro偶on膮 i pokrojon膮 w kostk臋 dyni臋. 艢wietnie si臋 udusi艂a w sosie i by艂a doskona艂ym dodatkiem do dania.
  • Mi臋so po upieczeniu najlepiej podzieli膰 na porcje no偶ycami kuchennymi i podawa膰 ka偶demu ulubione k膮ski.



9 komentarzy :

  1. Ten komentarz zosta艂 usuni臋ty przez autora.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ale si臋 g艂odny zrobi艂em :)
    Uwielbiam kurczaka, a w tej wersji jeszcze nie jad艂em :P

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 馃憣馃徎 wiec nic tylko go piec ... mo偶e w weekend 馃槈?

      Usu艅
  3. Uwielbiam ten przepis, kurczak wychodzi taki soczysty :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. jutro u mnie b臋dzie debiut :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. A butelka przez takie goraco nie peknie?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. o dziwo nie p臋ka 馃榿 ale s艂ysza艂am, ze niekt贸rzy robi膮 te偶 na puszce piwa - oczywi艣cie wcze艣niej trzeba j膮 wyszorowa膰 馃槉

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger