listopada 01, 2015

pasztet warzywny z czarnuszk膮





Kiedy pozna艂am wspania艂o艣膰 czerwonej soczewicy, chodzi艂 mi po g艂owie pasztet, gdzie g艂贸wn膮 bohaterk膮 b臋dzie w艂a艣nie ona. Ale kiedy zabra艂am sie za przygotowania okaza艂o sie, 偶e w domu czerwonej soczewicy brak. Pora by艂a ju偶 p贸藕na, a marchewka i seler czeka艂y ugotowane - wi臋c zmieni艂am koncepcj臋. Wyci膮gn臋艂am z szafki z zapasami czerwon膮 fasol臋 i ciecierzyc臋. Zgra艂y sie 艣wietnie. Zapraszam Was na degustacj臋.






CO POTRZEBUJEMY:
  • puszka ciecierzycy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 4-5 pieczarek
  • oko艂o 1kg marchwi
  • 2 ma艂e selery
  • czosnek - 2-3 z膮bki
  • p贸艂 szklanki ziaren s艂onecznika
  • 4 艂y偶ki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 艂y偶ka s艂odkiej papryki
  • 2 艂y偶ki majeranku
  • pieprz zio艂owy - 1-2 艂y偶eczki
  • kolendra - 艂y偶eczka ut艂uczonych ziarenek
  • czarnuszka - 3 szczypty





DO DZIE艁A:
Zacznij od namoczenia ziaren s艂onecznika - zalej je wrz膮tkiem. Marchew oraz seler ugotuj. Ciecierzyc臋 i czerwon膮 fasol臋 ods膮cz. Nast臋pnie zmiksuj wszystko na jednolit膮 mas臋. Cebulk臋 posiekaj drobno, pieczarki pokr贸j w ma艂膮 kostk臋 i podsma偶 wraz z czosnkiem. Po艂膮cz warzywa z przesma偶on膮 cebul膮 i pieczarkami. Dodaj jajo oraz kasz臋 mann膮. Teraz kolej na zio艂a. Pos贸l i dopraw czarnuszk膮, papryk膮, majerankiem, pieprzem zio艂owym oraz kolendr膮. Na koniec zamieszaj wszystko wraz z ziarnami s艂onecznika. 
Foremk臋 posmaruj mas艂em i obsyp kasz膮 mann膮. Ca艂膮 mas臋 warzywn膮 prze艂贸偶 do formy i zapiekaj w piecu przez godzin臋 w temperaturze 180 stopni. Po godzinie, wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw pasztet w cieple przez oko艂o 20-30 minut. 

















DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • piecze艅 mo偶esz doprawi膰 swoimi ulubionymi zio艂ami - czarnuszka ma specyficzny posmak i nie ka偶demu on odpowiada.
  • pasztet 艣wietnie komponuje si臋 w zestawieniu z chrzanem
  • b臋dzie ciekaw膮 propozycj膮 na st贸艂 wigilijny



4 komentarze :

  1. No kochana wlasnie pochlaniam go wzrokiem 馃槂 slinka cieknie 馃槏

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 Angelika 馃槂 polecam do niego krem z dyni - razem smakuj膮 ob艂臋dnie 馃槝

      Usu艅
  2. ja zawsze dodaj臋 jeszcze suszon膮 偶urawin臋(nie siarkowan膮) -rewelacyjnie podbija smak :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. u nas niestety 艣liwki w臋dzone, 偶urawina czy inne owoce nie wchodz膮 w gr臋, bo Pan Robak nie lubi owoc贸w w "jedzeniu" ;)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger