pa藕dziernika 07, 2015

oponki



Cz艂owiek jest tak zmy艣lnie skonstruowany, 偶e im mniej ma czasu, tym wi臋cej rzeczy potrafi zrobi膰 w  ciagu kr贸tkiej / d艂ugiej godziny. Czekaj膮c na powr贸t z zaj臋膰 moich Robak贸w , postanowi艂am zaskoczy膰 ich czym艣 s艂odkim.
Nie mog膮c si臋 zdecydowa膰 upiek艂am bezy sezamowo-owsiane oraz usma偶y艂am komunistyczne oponki z czas贸w mojego dzieci艅stwa. Pami臋tacie smak tych a'la p膮czk贸w z serka homogenizowanego? Niebo w g臋bie. 





CO POTRZEBUJEMY:

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka m膮ki pszennej
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia - 1 p艂aska 艂y偶eczka 
  • olej do sma偶enia










DO DZIE艁A:
Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do miski i po艂膮cz razem a偶 do uzyskania jednolitego ciasta. Rwij po kawa艂ku ciasto i wa艂kuj, a nast臋pnie wycinaj oponki. Sma偶 na mocno rozgrzanym t艂uszczu - z obu stron. Po wyj臋ciu od艂贸偶 na papier, by po chwili wrzuci膰 jeszcze ciep艂膮 oponk臋 do cukru pudru. 


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • cukier puder mo偶esz wymiesza膰 z cynamonem i uzyska膰 nowy smak 
  • ciastka szybko si臋 sma偶膮 - dlatego przygotuj najpierw oponki z ca艂ego ciasta i dopiero sma偶
  • ze wzgl臋du na ograniczenie czasowe - przygotowa艂am oponki z 1/2 porcji - ale mo偶ecie r贸wnie dobrze powiela膰 proporcje w zale偶no艣ci od potrzeby chwili - z tej porcji wyjdzie oko艂o 7-8 oponek i tyle偶 samo mini p膮czuszk贸w
  • aby te pyszne oponki nie zamieni艂y si臋 w oponki na naszych brzuchach - polecam p贸艂 godziny po zjedzeniu zrobi膰 .... "to" z Howardem









4 komentarze :

  1. Twoja kreatywno艣膰 w kuchni mnie motywuje.A M臋偶ys艂aw m贸j m贸wi-nie r贸b tego z Howardem-zr贸b ze mn膮 ;)))

    OdpowiedzUsu艅
  2. W 偶yciu nie taka ilo艣膰 m膮ki. Klei si臋 jak nie wiem co. Trzeba dawa膰 o wiele wi臋cej

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Gosiu , w razie potrzeby mo偶esz dosypa膰 maki ... ale mo偶e doda艂as wi臋cej serka i dlatego sie klei艂o ?

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger