czerwca 23, 2022

馃 pierogi z mi臋sem i marchewk膮

pierogi

M贸j m膮偶 kocha pierogi - najbardziej ruskie. Ale zdarza si臋, 偶e przychodzi smak na mi臋sne. W takich sytuacjach czaruj臋 r贸偶ne farsze z warzywnymi dodatkami jak np. te z dyni膮 czy grzybami le艣nymi. Tym razem postawi艂am na marchewk臋, doprawion膮 czosnkiem i cebulk膮. Smakowa艂y :) wi臋c podaj臋 przepis.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 600 g m膮ki pszennej
  • 400 ml bardzo ciep艂ej wody
  • 1 艂y偶ka oleju
  • szczypta soli

sk艂adniki na farsz:

  • 1 pier艣 z kurczaka (nie za du偶a)
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
  • 2-3 marchewki
  • olej do sma偶enia 

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 przesiej do miski. Wod臋 zagotuj i przelej do miski. Odstaw na 10 minut, aby delikatnie wystyg艂a. Do m膮ki dodaj s贸l, a do wody olej. 
  2. Wlewaj膮c powoli wod臋 do m膮ki zarabiaj ciasto - r臋k膮 lub 艂y偶k膮 jak wolisz. Nast臋pnie wy艂贸偶 ciasto na stolnic臋 i podsypuj膮c ma艂膮 ilo艣ci膮 m膮ki zagnie膰. Odstaw na 15 minut, aby odpocz臋艂o. Ciasto powinno by膰 mi臋kkie i elastyczne.
  3. Cebulk臋 i czosnek posiekaj i podsma偶 na oleju.
  4. Marchewk臋 i mi臋so ugotuj. Gdy wystygn膮 - wrzu膰 do malaksera i zmiksuj. Na koniec dodaj podsma偶on膮 cebul臋 z czosnkiem i wymieszaj. 
  5. W du偶ym garnku zagotuj wod臋 z dodatkiem oleju i soli. 
  6. Wa艂kuj cienko ciasto, wykrawaj kr膮偶ki, nak艂adaj farsz i zlepiaj piero偶ki. Gotuj kilka minut od wyp艂yni臋cia. Podawaj z 艂y偶k膮 艣mietany lub okras膮.
pierogi z mi臋sem


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger