lipca 30, 2019

馃崫 spaghetti z sosem bolo艅skim




Spaghetti bolognese kr贸luje w ka偶dej restauracji jako danie w menu dla dzieci. I w sumie wcale si臋 nie dziwi臋, bo jest na prawd臋 przepyszne. A dla mnie jako osoby, kt贸ra przygotowuje obiad, du偶ym plusem tego dania jest 艂atwo艣膰 przygotowania w do艣膰 kr贸tkim czasie. Moja propozycja to przepis na spaghetti z sosem bolo艅skim, kt贸ry podpatrzy艂am w programach Jamie Olievra. Obiad wyszed艂 bardzo smaczny, dlatego dziel臋 si臋 dalej przepisem.

CO POTRZEBUJEMY:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 5-6 plastr贸w w臋dzonego boczku
  • oko艂o 450 g mi臋sa mielonego (najlepiej wo艂owego)
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 7 sztuk suszonych pomidor贸w z oleju
  • 150 ml czerwonego wina
  • 120-150 ml bulionu
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 艂y偶eczka suszonego oregano
  • kilka listk贸w 艣wie偶ej bazylii
  • s贸l, pieprz
  • olej 
  • parmezan - ok. 50 g

DO DZIE艁A:

  1. Boczek pokr贸j i podsma偶 na patelni z dodatkiem 3-4 艂y偶ek oleju. 
  2. Cebul臋 i czosnek posiekaj. Wrzu膰 na patelni臋, gdy boczek b臋dzie ju偶 mocno zrumieniony. Dodaj oregano i posiekan膮 bazyli臋. Podsma偶 razem z cebul膮. 
  3. Nast臋pnie dodaj mi臋so mielone. Chwil臋 sma偶, a偶 zbr膮zowieje i dodaj passat臋. Pos贸l. Gdy sos b臋dzie si臋 gotowa膰 dodaj wino i bulion. 
  4. Suszone pomidory pokr贸j na ma艂e kawa艂ki. Kiedy sos zacznie wrze膰 - dodaj je do sosu. 
  5. Gotuj na niedu偶ym ogniu, a偶 sos si臋 zredukuje.
  6. W mi臋dzyczasie ugotuj makaron - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  7. Gdy sos bolo艅ski b臋dzie g臋sty - dodaj po艂ow臋 startego parmezanu. Drug膮 po艂ow臋 zachowaj do podania.
  8. Na talerz nak艂adaj porcj臋 makaronu, nast臋pnie porcj臋 sosu bolo艅skiego, a na koniec posyp tartym parmezanem. 艢wie偶y listek bazylii nada uroku daniu :)

Smacznego!

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Cebul臋 przekrojon膮 na 4 cz臋艣ci i czosnek wrzu膰 do naczynia. Posiekaj 4 sekundy / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki. 
  2. Boczek pokr贸j na niedu偶e kawa艂ki. Do naczynia wlej 3-4 艂y偶ki oleju. Dodaj boczek i podsma偶 4 minuty / 100 stopni / obroty 1.
  3. Wrzu膰 do boczku cebulk臋 i czosnek oraz oregano i bazyli臋. Du艣 4 minuty / temperatura 100 stopni / obroty 1.
  4. Teraz dodaj mi臋so mielone. Ustaw 10 minut / 100 stopni / obroty 2,5. Po 5 minutach dolej wino.
  5. Pokr贸j suszone pomidory na ma艂e kawa艂ki i dodaj do naczynia w trakcie gotowania. 
  6. Na koniec wlej passat臋 i bulion. Ustaw 15 minut / 100 stopni / obroty 2,5. Po tym czasie posmakuj sos i dopraw sol膮 oraz pieprzem. Je艣li nie b臋dzie odpowiednio g臋sty - ustaw dodatkowe 10 minut (100 stopni / obroty 2,5), aby si臋 zredukowa艂.
  7. W mi臋dzyczasie ugotuj makaron - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  8. Po tym czasie dodaj po艂ow臋 startego parmezanu i zamieszaj - 10 sekund / obroty wsteczne 3. Drug膮 po艂ow臋 zachowaj do podania.
  9. Na talerz nak艂adaj porcj臋 makaronu, nast臋pnie porcj臋 sosu bolo艅skiego, a na koniec posyp tartym parmezanem. 艢wie偶y listek bazylii nada uroku daniu :)
Smacznego!

makaron

spaghetti z sosem bolo艅skim

spaghetti po bolo艅sku

spaghetti

zdj臋cie telefonem

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger