stycznia 20, 2019

馃崝 wega艅ski burger z marchewki, ziaren i kaszy jaglanej

krowarzywa

Z daniami wega艅skimi jest tak, 偶e je艣li nie gotuje si臋 ich na codzie艅, to lepiej skorzysta膰 z konkretnego przepisu i odpowiednich proporcji. Burger musi by膰 zwarty tak , aby w trakcie jedzenia si臋 nie rozpada艂. Z racji tego, 偶e nie mia艂am czasu na eksperymenty, bo odwiedziny mojej Siostrzenicy weganki by艂y tu偶 tu偶, postanowi艂am si臋gn膮膰 do najs艂ynniejszej polskiej blogerki gotuj膮cej ro艣linnie czyli Marty Dymek. Skorzysta艂am z  przepisu Jad艂onomii na burgera z kaszy jaglanej z dodatkiem ziaren i marchwii. Nie by艂abym sob膮, gdybym nie doda艂a czego艣 od siebie.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 3 du偶e marchewki
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ziaren s艂onecznika
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1 艂y偶ka tahini
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki bu艂ki tartej
  • 1/4 szklanki oleju + olej do smarowania r膮k w trakcie formowania burger贸w
  • 3 艂y偶ki m膮ki
przyprawy:
  • 3 艂y偶ki sosu sojowego
  • 2 艂y偶eczki kolendry
  • 艣wie偶y imbir - oko艂o 3 cm
  • 1 papryczka chilli
  • s贸l i pieprz

DO DZIE艁A:

  1. Kasz臋 jaglan膮 przep艂ucz na sicie pod zimn膮 wod膮. Nast臋pnie wsyp do garnka i zalej 1,5 szklanki wody. Gotuj do czasu wch艂oni臋cia si臋 wody.
  2. Marchewk臋 obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Mo偶esz te偶 to zrobi膰 przy u偶yciu malaksera.
  3. Na patelni upra偶 ziarna s艂onecznika. Przesyp do miseczki i na tej samej patelni upra偶 sezam.
  4. Cebul臋 i chilli posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce..
  5. Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do miski i wyr贸b r臋cznie na zwart膮 i klej膮c膮 mas臋.  W razie potrzeby dos贸l do smaku.
  6. Blach臋 wy艂贸偶 papierem. D艂onie nasmaruj olejem i lep kotlety. Je艣li masz specjalne ringi do przygotowania burger贸w posmaruj je r贸wnie偶 olejem przed u偶yciem.
  7. Piecz burgery w 200 stopniach przez 40 minut. Po up艂ywie 20 minut pieczenia nale偶y delikatnie przewr贸ci膰 kotlety na drug膮 stron臋. 
  8. Po upieczeniu przygotuj burgery wg w艂asnego upodobania, dodaj膮c do bu艂ki przer贸偶ne warzywa i sosy. Polecam przygotowanie karmelizowanej cebulki, kt贸ra niesamowicie podnosi smak dania - przepis na karmelizowan膮 cebulk臋

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Kasz臋 jaglan膮 przep艂ucz na sicie pod zimn膮 wod膮. Nast臋pnie wsyp do garnka i zalej 1,5 szklanki wody. Gotuj do czasu wch艂oni臋cia si臋 wody.
  2. Marchewk臋 obierz, potnij na kilka kawa艂k贸w i wrzu膰 do naczynia. Dodaj cebul臋 przeci臋t膮 na p贸艂 oraz obrany imbir i papryczk臋 chilli. Ustaw 10 sekund obroty 5-6.
  3. Na  patelni upra偶 ziarna s艂onecznika. Przesyp do naczynia i na tej samej patelni upra偶 sezam, kt贸ry potem r贸wnie偶 wsyp do naczynia
  4. Do naczynia dodaj ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮 oraz tahini, bu艂k臋 tart膮, olej m膮k臋, soso sojowy, kolendr臋, s贸l i pieprz. Ustaw 10 sekund / obroty wsteczne 4. Nast臋pnie prze艂贸偶 mas臋 do miski i zagnie膰. W razie potrzeby dos贸l do smaku.
  5. Blach臋 wy艂贸偶 papierem. D艂onie nasmaruj olejem i lep kotlety. Je艣li masz specjalne ringi do przygotowania burger贸w posmaruj je r贸wnie偶 olejem przed u偶yciem.
  6. Piecz burgery w 200 stopniach przez 40 minut. Po up艂ywie 20 minut pieczenia nale偶y delikatnie przewr贸ci膰 kotlety na drug膮 stron臋. 
  7. Po upieczeniu przygotuj burgery wg w艂asnego upodobania, dodaj膮c do bu艂ki przer贸偶ne warzywa i sosy. Polecam przygotowanie karmelizowanej cebulki, kt贸ra niesamowicie podnosi smak dania - przepis na karmelizowan膮 cebulk臋
wega艅ski burger

burger wega艅ski

wege burger

jaglanex

ro艣linny burger










2 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger